Амарант, або щириця, – нішева рослина для України, яка дозволяє заробити набагато більше, ніж інші культури навіть на невеликій площі угідь.
На цьому наголошує директор компанії «Амарант України» Віктор Дейнега, пише «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва».
«Я б рекомендував займатися повним циклом: вирощування, переробка та реалізація», – підкреслив він.
Амарант непримхливий у вирощуванні. Кожна частина цієї однорічної рослини – коріння, стебла, листя, квіти, насіння – по-своєму цінна. Її використовують у медицині, косметології, кулінарії, а також як джерело енергії.
Компанія «Амарант України» (Миколаївська область) на 60 га вирощує як товарне зерно амаранту, так і високоякісний насіннєвий матеріал. Урожайність – 200-250 тонн зеленої маси з гектара, до 5 тонн зерна. Чистий прибуток – 50-60 тис. грн з гектара.
З амаранту компанія виробляє борошно, олію, фіточай. Зокрема, з 1 тонни амаранту виходить 30-60 л цінної олії. Її вартість на зовнішньому ринку – $100-120 за літр.
Амарант, вирощений в Миколаївській області, експортується до країн Європи, Казахстану, Грузії, Молдови та Ірану.
За словами Віктора Дейнеги, за допомогою амаранту можна розвивати тваринництво, адже ця рослина – дешевий і цінний корм. В світі існує великий попит на біокорм із амаранту у вигляді трав’яного борошна або трав’яних гранул.
До того ж сухі гранули амаранту використовують як паливні пелети. До слова, «Амарант України» опалює таким чином свої цехи. На думку Віктора Дейнеги, амарант – недороге джерело відновлюваної енергії та гідна альтернатива газу.
За матеріалами: AgroTimes