Про секрети вирощування трюфелів розповів директор «STUDIO Lattarulo» Бернардіно Латтаруло під час конференції «Сучасне грибівництво 2017», повідомляє uhbdp.org.
За його словами, через жорстку податкову політику італійські компанії, що займаються виробництвом трюфелів, замислюються про перенесення свого бізнесу в інші країни. Чи вдасться — питання. Технологія вирощування трюфелів — це ціла наука, складна праця, але шкурка варта вичинки.
Бернардіно Латтаруло зазначає, що для виробництва трюфелів важливо обрати відповідну територію, використовувати тільки високоякісні саджанці з мікоризою, ретельно поставитися до вибору виду трюфеля і рослини для успішного симбіозу, визначити технологію обробки ґрунту і спосіб посадки саджанців.
Трюфелі відмінно розвиваються в глинистих та вапняних ґрунтах з лужним середовищем. Молоді саджанці рослин з мікоризою протягом 6-8 місяців перебувають у тепличних умовах, важливу роль для їх розвитку грають освітлення, полив та живлення. В Італії держава здійснює контроль якості мікоризи. Наявність мікоризи в кореневій системі підтверджується спеціальними сертифікатами.
Висадка рослин з мікоризою може проводитися в лісі. Правда, така модель відрізняється низькою приживлюваністю і складним контролем зростання трюфелів. Фруктовий сад — витратна модель вирощування трюфелів, їй властиво більш глибоке залягання плодів, але й більш висока продуктивність. Інтенсивна модель передбачає зрошення рослин та їх обрізку 2 рази на рік.
Цей спосіб вирощування менш екологічний, але більш продуктивний. Кожна технологія має свої «за» і «проти», які потрібно враховувати на етапі прогнозування.