Як український фермер заробляє на найдорожчій у світі спеції

Щасливе
07.08.2017  11:32

Городи в селі Любимівка віднедавна перетворилися на експериментальні ділянки. Тут не побачите ні картоплі, ні томатів, ні огірків. Натомість ген-ген, од краю і до краю, вирощують шафрановий крокус. Що це таке? Найдорожча в світі спеція!

Олег Демченко – одним із перших зацікавився екзотичною та перспективною рослиною. Відтак улітку на площі п’ять сотих гектара висадив цибулинки, а в листопаді, коли крокуси зацвіли, зібрав урожай. Cкільки? 250 грамів. Ні, не квітів, а червоних приймочок.

“Опісля висушив і все – присмака готова, – пояснює. – Її недарма називають королевою спецій: в Україні за один грам платять п’ять доларів, а на світовому ринку – вдвічі дорожче. Тож на невеличкій грядці без особливих зусиль можна заробити від 30 000 до 60 000 гривень. Хіба з картоплі матимете такий дохід? Ні”.

Фермер каже, що вирощувати шафранові крокуси неважко. Цибулинки висаджують у червні – липні, а в жовтні – листопаді з’являються квіти. Вони цвітуть лише 10 – 15 днів. Але чим швидше збереш і висушиш врожай, там кращою буде якість королівської присмаки. А відтак і ціна.

“Ми з дружиною зривали бутони крокусів вручну, – веде далі Олег Демченко. – Це неважко. Двоє людей можуть зібрати врожай із площі 20 сотих гектара. У шафранових крокусах найцінніше лише червоні приймочки. Отож акуратно відокремлюємо їх і сушимо. До речі, ці квіти ростуть на одному місці до восьми років, і щосезону врожай збільшується. Уявляєте, у світі виробляють лише 300 тонн таких спецій. Переважно в Ірані та Афганістані. А тепер ось шафранові крокуси прижилися і на Херсонщині”.

“Українсько-шведське подружжя Боденів – Йохана та Лариси – першими завезли екзотичні цибулинки в наше село й започаткували незвичний бізнес. Виявляється, можна менше працювати на землі, а мати більший дохід. Раніше я займався городиною. Нестабільні закупівельні ціни змусили шукати щось нове. Ось так і зацікався шафрановими крокусами. Невибагливі, посухостійкі, прибуткові. Щоправда, кілограм садивного матеріалу коштує недешево – 4,5 євро. Але я вже підрахував – витрати повністю окуповуються через два роки. Першого сезону з одногектарної плантації збирають майже чотири кілограми врожаю, а в наступні – від 8 до 16. За кілограм королівської приправи платять 1500 – 2500 євро. От і порахуйте, скільки можна заробити на одногектарній площі”.

Наразі великого попиту на королівську спецію в Україні немає. Олег Демченко переконаний, що це – тимчасово. Селяни, відчувши заманливу перспективу, не скупляться на землю для крокусів.

“Чим більше буде пропозицій, тим швидше зростатиме попит, – підсумовує фермер. – Зрештою, продають не тільки приправу, яка, до речі, не псується до десяти років, а й садивний матеріал. Також вигідно. Думаю, що шафранові крокуси можуть врятувати українське село від безгрошів’я. І насамкінець ще одна цифра: щоб виростити й зібрати кілограм червоних приймочок, треба затратити лише 350 трудогодин” .

За матеріалами: Експрес

шафран

, , , , , переглядів: 2 615


На правах реклами


Один коментар
  1. Маю ділянку 25соток приватний будинок,перепробував багато різних виростити рослин ,але не все так просто .
    Лохина дала перший врожай,задоволений.
    Ожина вперше зацвіла маю перші ягоди, хотів би попробувати вирощувати шафран, але грунти тяжкі чорнозем
    Чи можу я вирощувати на ціх грунтах шафран?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *