У Бабинській громаді на Рівненщині збереглася давня традиція випікання особливої великодньої випічки – «мазурок». Мазурки стали своєрідною візитівкою громади, старовинні рецепти яких досі передаються із покоління в покоління та залишаються улюбленими серед місцевих жителів.
Директорка «Центру культури і дозвілля» Руслана Грицаюк розповідає, що мазурки є невід’ємною частиною великодніх традицій у Бабинській громаді.
«Мазурки обов’язково клали до великоднього кошика, а також використовували у волочильному ритуалі разом із крашанками, писанками, паскою та іншими смаколиками», – зазначає вона.
Процес випікання цих булочок тісно пов’язаний із давніми українськими звичаями. Кожна господиня має власний рецепт, успадкований від матері чи бабусі, а в кожній родині панують свої унікальні традиції. Зазвичай мазурки пекли разом із пасками в Чистий четвер або Великодню суботу, але ніколи у Страсну п’ятницю, коли дотримувалися найсуворішого посту.
Традиційно у Чистий четвер проводили прибирання всієї оселі, а до випікання хліба, мазурок і паски ставали з чистим одягом, добрими думками та молитвою. В домі під час цього процесу мало бути тихо, затишно й тепло. Головною забороною були сварки та негативні емоції – вважалося, що тісто може «впасти» або не вдатися.
«У нашій місцевості випікають мазурки різних форм: «хрестиком», «квіточкою», «сонечком», «равликом» і просто круглі. Щоб зробити гарний візерунок, зверху тісто наколюють виделкою. На деко мазурки кладуть так, щоб вони не торкалися одна одної, інакше можуть втратити форму», – ділиться пані Руслана.
Рецепт мазурок від Руслани Грицаюк
Інгредієнти:
- 1 л теплого молока (35-36 °С)
- 6-7 яєць (2 жовтки відділити)
- 1 кг цукру
- 100 г олії
- 200 г вершкового масла
- 100 г дріжджів
- Борошно – скільки вбере тісто
- Родзинки
- Бадьян (аніс зірчастий)
- Ванілін
Процес приготування:
Для опари розчиніть 100 г дріжджів у теплому молоці, додайте трохи цукру та борошна, щоб вийшла консистенція густої сметани. Накрийте та залиште на 1-2 години, щоб опара набухла.
Збийте 6-7 яєць (з відділеними 2 жовтками) з 1 кг цукру до пишної маси.
Залийте родзинки кип’ятком, подрібніть бадьян і додайте ванілін.
До опари поступово додавайте збиті яйця, олію, розтоплене вершкове масло (200 г), родзинки і спеції. Вимішуйте тісто, поступово додаючи борошно. Тісто має бути м’яким і еластичним. Посипте його борошном, накрийте рушником із отвором для циркуляції повітря і залиште підходити на 2 години.
Через 2 години повторно замісіть тісто, залиште ще на 1 годину і повторіть обминку.
Сформуйте тісто у форми для пасок або мазурок. Випікайте:
- Паски: при температурі 130-140 °С протягом 50-60 хвилин.
- Мазурки: при температурі 130-140 °С протягом 20 хвилин.
Змастіть паски та мазурки жовтком за 5 хвилин до завершення випікання.
Завітайте до Бабинської громади, скуштуйте – то є смачно!