Великодні мазурки: Як на Рівненщині зберігають традицію випічки

Щасливе
18.04.2025  12:39

У Бабинській громаді на Рівненщині збереглася давня традиція випікання особливої великодньої випічки – «мазурок». Мазурки стали своєрідною візитівкою громади, старовинні рецепти яких досі передаються із покоління в покоління та залишаються улюбленими серед місцевих жителів.

Директорка «Центру культури і дозвілля» Руслана Грицаюк розповідає, що мазурки є невід’ємною частиною великодніх традицій у Бабинській громаді.

«Мазурки обов’язково клали до великоднього кошика, а також використовували у волочильному ритуалі разом із крашанками, писанками, паскою та іншими смаколиками», – зазначає вона.

Процес випікання цих булочок тісно пов’язаний із давніми українськими звичаями. Кожна господиня має власний рецепт, успадкований від матері чи бабусі, а в кожній родині панують свої унікальні традиції. Зазвичай мазурки пекли разом із пасками в Чистий четвер або Великодню суботу, але ніколи у Страсну п’ятницю, коли дотримувалися найсуворішого посту.

Традиційно у Чистий четвер проводили прибирання всієї оселі, а до випікання хліба, мазурок і паски ставали з чистим одягом, добрими думками та молитвою. В домі під час цього процесу мало бути тихо, затишно й тепло. Головною забороною були сварки та негативні емоції – вважалося, що тісто може «впасти» або не вдатися.

«У нашій місцевості випікають мазурки різних форм: «хрестиком», «квіточкою», «сонечком», «равликом» і просто круглі. Щоб зробити гарний візерунок, зверху тісто наколюють виделкою. На деко мазурки кладуть так, щоб вони не торкалися одна одної, інакше можуть втратити форму», – ділиться пані Руслана.

Рецепт мазурок від Руслани Грицаюк

Інгредієнти:

  • 1 л теплого молока (35-36 °С)
  • 6-7 яєць (2 жовтки відділити)
  • 1 кг цукру
  • 100 г олії
  • 200 г вершкового масла
  • 100 г дріжджів
  • Борошно – скільки вбере тісто
  • Родзинки
  • Бадьян (аніс зірчастий)
  • Ванілін

Процес приготування:

Для опари розчиніть 100 г дріжджів у теплому молоці, додайте трохи цукру та борошна, щоб вийшла консистенція густої сметани. Накрийте та залиште на 1-2 години, щоб опара набухла.

Збийте 6-7 яєць (з відділеними 2 жовтками) з 1 кг цукру до пишної маси.

Залийте родзинки кип’ятком, подрібніть бадьян і додайте ванілін.

До опари поступово додавайте збиті яйця, олію, розтоплене вершкове масло (200 г), родзинки і спеції. Вимішуйте тісто, поступово додаючи борошно. Тісто має бути м’яким і еластичним. Посипте його борошном, накрийте рушником із отвором для циркуляції повітря і залиште підходити на 2 години.

Через 2 години повторно замісіть тісто, залиште ще на 1 годину і повторіть обминку.

Сформуйте тісто у форми для пасок або мазурок. Випікайте:

  • Паски: при температурі 130-140 °С протягом 50-60 хвилин.
  • Мазурки: при температурі 130-140 °С протягом 20 хвилин.

Змастіть паски та мазурки жовтком за 5 хвилин до завершення випікання.

Завітайте до Бабинської громади, скуштуйте – то є смачно!

«КУЛЬтБАБИ»: Мелодія Життя і Традиції

, , , , , переглядів: 29


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *