Ромова баба – ароматний, соковитий і неймовірно смачний різновид кексу. Вона являє собою здобну булочку з родзинками, просочену сиропом із рому або іншого алкогольного напою й цукру. Верхня її частина покривається цукровою помадкою.
Для різноманітності смаку в тісто додають лимонну цедру, ваніль, прянощі, горіхи або мак, а просочувати бабу можна ще й фруктовим сиропом.
Готуючи ромову бабу, слід дуже делікатно та обережно поводитися з тістом – випічка повинна вийти пишною і пористою.
Ромова баба з коньяком
Для опари
- Борошно пшеничне – 212 г
- Вода – 147 г
- Дріжджі (сухі) – 5 г
Для тіста
- Борошно пшеничне – 200 г
- Масло вершкове (розм’якшене) – 103 г
- Цукор – 105 г
- Яйце куряче – 2 шт.
- Сіль – 1/4 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 пакет
- Родзинки (попередньо замочені в окропі) – 53 г
Для просочення
- Цукор – 240 г
- Вода – 240 г
- Коньяк – 1 ст. л.
Для помадки
- Цукор – 500 г
- Вода – 170 г
- Сік лимонний – 1 ст. л.
Приготування помадки. У каструльці змішати цукор і воду, відправити на вогонь. Закипілий сироп накрити кришкою і варити 2-3 хвилини на сильному вогні.
Потім зняти кришку й варити при сильному кипінні до 108°С. Додати лимонний сік і продовжити варити сироп до 117°С. Готовність сиропу можна перевірити, капнувши його в холодну воду і скачавши з краплі м’яку кульку. Якщо вийшло – то сироп готовий.
Готовий сироп швидко охолодити до 60-70°С і збити до стану білої цукрової помадки. Накрити її, залишити настоюватися на 12 годин за кімнатної температури.
Приготування опари. Змішати борошно з дріжджами, влити теплу воду й замісити м’яке тісто. Накрити його і залишити в теплому місці для бродіння на 4 години – опара, що піднялася, почне опадати.
До готової опари додати яйця, сіль, цукор, борошно, ванільний цукор і замісити тісто. Потім невеликими порціями вмішати вершкове масло. Вимішувати тісто 5-7 хвилин.
Потім слід додати заздалегідь розпарені й обсушені родзинки. Тісто накрити і прибрати в холодильник на годину. Через годину тісто вимісити і прибрати в холодильник ще на 1,5 години.
Готове тісто викласти на робочу поверхню, ще раз вимісити, використовуючи мінімальну кількість борошна, – тісто має залишатися липким. Розділити на рівні кульки, кожна з яких заповнить собою 1/3 об’єму формочки.
За потреби змастити форми олією. Викласти заготовки, злегка ущільнюючи їх у формочках. Накрити їх і залишити в теплі до збільшення в об’ємі вдвічі.
Розігріти духовку до 210°С. Змастити баби розбовтаним яйцем і випікати близько 40 хвилин, до рум’яного кольору. Випічку потрібно трохи остудити, не виймаючи з формочок, після чого витримати їх пару годин до повного охолодження.
Приготування сиропу. Змішати цукор і воду. Нагріваючи, добитися повного розчинення цукру й кип’ятити 2-3 хвилини. Потім додати коньяк й охолодити.
Ромові баби треба наколоти з вузькою боку зубочисткою в декількох місцях і занурити в сироп на 10-15 секунд. Помадку прогріти на водяній бані до рідкого стану і нанести її на баби з просоченого сиропом боку.