Ароматна ромова баба: як приготувати апетитний десерт

Щасливе
18.02.2023  16:15

Ромова баба – ароматний, соковитий і неймовірно смачний різновид кексу. Вона являє собою здобну булочку з родзинками, просочену сиропом із рому або іншого алкогольного напою й цукру. Верхня її частина покривається цукровою помадкою.

Для різноманітності смаку в тісто додають лимонну цедру, ваніль, прянощі, горіхи або мак, а просочувати бабу можна ще й фруктовим сиропом.

Готуючи ромову бабу, слід дуже делікатно та обережно поводитися з тістом – випічка повинна вийти пишною і пористою.

Ромова баба з коньяком

Для опари

  • Борошно пшеничне – 212 г
  • Вода – 147 г
  • Дріжджі (сухі) – 5 г

Для тіста

  • Борошно пшеничне – 200 г
  • Масло вершкове (розм’якшене) – 103 г
  • Цукор – 105 г
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сіль – 1/4 ч. л.
  • Ванільний цукор – 1 пакет
  • Родзинки (попередньо замочені в окропі) – 53 г

Для просочення

  • Цукор – 240 г
  • Вода – 240 г
  • Коньяк – 1 ст. л.

Для помадки

  • Цукор – 500 г
  • Вода – 170 г
  • Сік лимонний – 1 ст. л.

Приготування помадки. У каструльці змішати цукор і воду, відправити на вогонь. Закипілий сироп накрити кришкою і варити 2-3 хвилини на сильному вогні.

Потім зняти кришку й варити при сильному кипінні до 108°С. Додати лимонний сік і продовжити варити сироп до 117°С. Готовність сиропу можна перевірити, капнувши його в холодну воду і скачавши з краплі м’яку кульку. Якщо вийшло – то сироп готовий.

Готовий сироп швидко охолодити до 60-70°С і збити до стану білої цукрової помадки. Накрити її, залишити настоюватися на 12 годин за кімнатної температури.

Приготування опари. Змішати борошно з дріжджами, влити теплу воду й замісити м’яке тісто. Накрити його і залишити в теплому місці для бродіння на 4 години – опара, що піднялася, почне опадати.

До готової опари додати яйця, сіль, цукор, борошно, ванільний цукор і замісити тісто. Потім невеликими порціями вмішати вершкове масло. Вимішувати тісто 5-7 хвилин.

Потім слід додати заздалегідь розпарені й обсушені родзинки. Тісто накрити і прибрати в холодильник на годину. Через годину тісто вимісити і прибрати в холодильник ще на 1,5 години.

Готове тісто викласти на робочу поверхню, ще раз вимісити, використовуючи мінімальну кількість борошна, – тісто має залишатися липким. Розділити на рівні кульки, кожна з яких заповнить собою 1/3 об’єму формочки.

За потреби змастити форми олією. Викласти заготовки, злегка ущільнюючи їх у формочках. Накрити їх і залишити в теплі до збільшення в об’ємі вдвічі.

Розігріти духовку до 210°С. Змастити баби розбовтаним яйцем і випікати близько 40 хвилин, до рум’яного кольору. Випічку потрібно трохи остудити, не виймаючи з формочок, після чого витримати їх пару годин до повного охолодження.

Приготування сиропу. Змішати цукор і воду. Нагріваючи, добитися повного розчинення цукру й кип’ятити 2-3 хвилини. Потім додати коньяк й охолодити.

Ромові баби треба наколоти з вузькою боку зубочисткою в декількох місцях і занурити в сироп на 10-15 секунд. Помадку прогріти на водяній бані до рідкого стану і нанести її на баби з просоченого сиропом боку.

, переглядів: 445


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *