Чи викликає вживання м’яса рак?

Щасливе
22.11.2022  13:42

Оскільки причини виникнення раку досі до кінця не вивчені, то вчені приділяють особливу увагу дослідженню чинників, які в той чи інший спосіб можуть провокувати утворення пухлини або їх розвиток в організмі.

Одна з тем, яка перебуває в постійному полі зору дослідників, – вплив продуктів харчування на здоров’я людини і онкологічні ризики.

Умовно, всі види м’яса можна розділити на три групи:

  • М’ясо птиці та біле м’ясо зокрема – м’ясо курки або індички, а також частини з грудки.
  • Червоне м’ясо – яловичина, телятина, свинина, баранина, оленина і козлятина.
  • Оброблене м’ясо – продукт, який був оброблений шляхом соління, консервування, ферментації, копчення або інших процесів для поліпшення смаку або подовження термінів зберігання.  Мається на увазі: шинка, в’ялене м’ясо та солонина, а також м’ясні консерви та м’ясні напівфабрикати і соуси.

Ця класифікація пов’язана з ризиками розвитку раку при вживанні конкретного виду м’яса. Так, наприклад:

  • Доказів того, що вживання дичини або білого м’яса провокує розвиток онкологічних захворювань, наразі виявлено не було.
  • Червоне м’ясо – внесено до списку «ймовірних канцерогенів», тобто продуктів, які, можливо, викликають рак. За даними останніх досліджень, було виявлено «обмежені» докази того, що надмірне споживання червоного м’яса спричиняє рак кишечника. Однак наразі немає відомостей про те, наскільки зростають ризики онкологічних захворювань при його вживанні, а також про те, скільки необхідно споживати, щоб збільшити ризик. Лікарі рекомендують вживати не більше 100 г на день.
  • Щодо обробленого м’яса, то Міжнародне агентство з вивчення раку з’ясувало, що його надмірне вживання є причиною раку кишечника. Було зроблено висновок, що в довгостроковій перспективі щоденне вживання 50 г переробленого м’яса підвищує ризик розвитку раку кишечника на 18%.

Рекомендації фахівців Лікарні ізраїльської онкології LISOD щодо безпечного вживання м’яса:

  • Скоротіть вживання червоного м’яса до 455 г на тиждень.
  • Вибирайте нежирні шматки червоного м’яса і вживайте у вареному вигляді.
  • Не варто повністю відмовлятися від червоного м’яса, оскільки воно є джерелом харчового заліза, цинку, вітаміну B12 і білка в раціоні.
  • Якщо ви хочете відмовитися від м’яса, подбайте про альтернативні варіанти отримання поживних речовин.
  • Уникайте переробленого м’яса, такого як сосиски, салямі, бекон і шинка, які містять багато жиру і солі.
  • Скоротіть споживання м’яса, приготованого на відкритому вогні. Всесвітній фонд дослідження раку виявив, що споживання м’яса і риби, приготованих на грилі, пов’язане з ймовірним підвищеним ризиком раку шлунка. Нагрівання м’яса за високих температур може призвести до утворення мутагенних хімічних речовин, що може збільшувати ризик розвитку раку.
  • Вибирайте м’ясо птиці, їжте більше риби та рослинних продуктів, таких як фрукти, овочі та цільнозернові пластівці.

Також до продуктів, які можуть підвищити ризик розвитку раку, належать:

  • Овочі та фрукти, що містять нітрати.
  • Алкогольні напої.
  • Копченості та соління.
  • Майонез, маргарин, спред.
  • Здобні булочки, цукор і горіхи.
  • Газовані напої та підсолоджувачі.

Якщо у вас з’явилися підозри на онкологічне захворювання, негайно зверніться до лікаря. Для підтвердження діагнозу, залежно від виду раку, вам можуть призначити низку обстежень:

  • Гастроскопія.
  • Ендосонографія.
  • Аналіз крові.
  • КТ.
  • ПЕТ-КТ.
  • Лапароскопія.
  • Ендоскопія.

Пам’ятайте, що діагностувати рак може тільки лікар, ґрунтуючись на результатах ваших аналізів. Погане самопочуття або симптоми ще не говорять про наявність онкологічного захворювання.

переглядів: 193


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *