До 31-ї річниці Незалежності України підготували кілька рецептів страв для святкового столу.
Український борщ
У цей день було б символічно приготувати Одне з популярних українських перших страв – борщ. Для нього відбулася ціла битва між українцями та росіянами, але 1 липня ЮНЕСКО включив український борщ у Список нематеріальної культурної спадщини, яка потребує негайної безпеки.
- свинина (на кістках) – 800 г;
- вода – 2.5 л;
- картопля – 3 шт;
- буряк – 1 шт;
- цибуля – 1 шт;
- морква – 1 шт;
- капуста (маринована) – 200 г;
- цукор – 2 ст.
- томатна паста – 70 г;
- рослинна олія – 30 г;
- лавровий лист – 1 шт;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Всі овочі очистіть від шкірки та промийте у проточній воді від забруднень. М’ясо залийте холодною водою і відваріть у киплячій воді до готовності.
- Готове м’ясо виловіть з бульйону, трохи остудіть і відокремте від кісток. М’ясо наріжте на шматочки та поверніть у проціджений бульйон. Усе разом доведіть до кипіння.
- Очищену картоплю наріжте на невеликі шматочки та відправте в каструлю разом з капустою.
- Потім наріжте цибулю і натріть на тертці моркву. Обсмажте цибулю та моркву протягом 3-5 хвилин, з додаванням невеликої кількості олії, на середньому вогні. Не забувайте помішувати, щоб овочі не підгоріли.
- Надішліть готову засмажку в каструлю до бульйону.
- Натріть буряки на великій тертці та обсмажуйте їх 5-7 хвилин з додаванням невеликої кількості олії. Періодично помішуйте, щоб вона не підгоріла.
- До буряків додайте цукор. Перемішайте та потримайте на вогні ще 2-3 хвилини.
- Потім додайте до буряків томатну пасту, перемішайте і добре прогрійте.
- За час смаження всіх овочів картопля в бульйоні вже встигла зваритися. Додайте трохи солі, лавровий лист та бурякову засмажку. Добре перемішайте та доведіть до кипіння. Зніміть готовий борщ із вогню, накрийте кришкою і дайте настоятися хоча б 30 хвилин. Цей час необхідно борщу для того, щоб усі компоненти у смаку та ароматі перемішалися між собою.
Подавайте борщ зі сметаною.
Вареники
Ми рекомендуємо приготувати всіма улюблені вареники. Якщо у вас є можливість поекспериментувати, зробіть вареники в кольорах українського прапора. Для цього вам достатньо додати харчові барвники до тіста. Пропонуємо вам зробити вареники із вишнею.
Інгредієнти:
- борошно – 400 г;
- яйця – 1 шт;
- сіль – щіпка;
- вишні – 200 г;
- крохмаль – 2-3 ст.л.;
- цукор – 100 р.
Приготування:
- З вишні дістаньте кісточки.
- На робочу поверхню посипте муку і сформуйте гірку з виїмкою всередині.
- У поглиблення додайте яйце, воду і замішайте тісто. У вас має вийти м’яке, еластичне тісто, яке не липне до рук.
- Зробіть з тіста кулю, покладіть в миску і накрийте плівкою. Поставте у холодильник на пів години.
- Після охолодження тонко розкотіть тісто. За допомогою чашки або склянки зробіть однакові кружечки. Тісто, що залишилося, зліпите між собою і повторіть процедуру.
- У центр кружечка покладіть трохи цукру та 2-3 вишні.
- Починаючи від центру, заліпіть краї вареника.
- Готовий виріб варіть у киплячій підсоленій воді, 2-3 хвилини після того, як вони випливли.
Подавайте вареники із вершковим маслом.
Патріотичний торт
Цей десерт стане головним прикрасою святкового столу в День незалежності, оскільки його стилізація символізує український прапор.
Інгредієнти:
- борошно – 1 склянка;
- кефір – 200 г;
- манка – 1 склянка;
- яйця – 1-2 шт;
- цукор – 1 склянка;
- топлений маргарин – 100 г;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- згущене молоко – 2-3 ст.л.;
- барвники для випічки: жовтий та синій (блакитний).
Приготування:
- Змішайте манну крупу, кефір, цукор і збиті яйця. Залишіть на 40 хв. (За 30 хвилин увімкніть духовку до 180°C).
- Через 40 хвилин додайте в тісто топлений маргарин, просійте борошно, змішане з розпушувачем, додайте мигдальне масло для випічки. Все перемішайте міксером.
- Форму для випікання змастіть олією або застеліть фольгою. Тісто розділіть на дві однакові порції: до однієї потрібно додати жовту фарбу, до іншої – синю. Добре перемішати. Вилити у форми. Випікати 30-40 хв.
- Дайте їм охолонути 5 хв. Дістаньте із форми, зріжте зовнішні стінки. Змастити можна олійним кремом (100 г вершкового масла збити з 50 г згущеного молока). Обмазати тим самим кремом, а зверху посипати змеленими в крихту в блендері зрізаними стінками від кексу.