ьогодні, 27 серпня, святкують День українського сала. Цей день – народна ініціатива: воно поєднує любов українців до традиційної кухні та почуття гумору.
Сало – незмінний продукт для української кухні. Ми дізналися про це “українське золото” багато цікавого.
Скільки сало може коштувати у Рівному?
Видання Про Рівне повідомляє, що ціни на сало на ринку Рівного – від 130 до 250 гривень за кілограм, в залежності від товщини та якості. Ціна залежить від товщини – середня 200 гривень за кілограм. Чим більше товщина, тим вища ціна — вартість великих шматків може сягати 250 грн.
За даними державної статистики, середня ціна сала у Рівненській області у липні 2025 року — 150,15 гривень за кілограм. Середня ціна по Україні — 174,64 гривень за кілограм.
Чим корисне сало?
ТСН повідомляє, що сало є цінним продуктом харчування, адже містить арахідонову кислоту, яка сприяє зміцненню імунної системи та допомагає організму протистояти вірусам і запальним процесам. Завдяки високому вмісту олеїнової кислоти воно позитивно впливає на роботу мозку, покращуючи пам’ять і когнітивні здібності. Саме тому медики радять включати цей продукт до раціону, особливо людям старшого віку.
Окрім цього, сало є джерелом важливих мінералів — селену, фосфору, кальцію, міді, цинку та калію, які забезпечують стабільне функціонування організму. Воно також містить вітаміни групи В, а також А, Е та D, що відіграють ключову роль у підтримці здоров’я.
Особливу цінність продукту надають поліненасичені жирні кислоти омега-3. Вони зменшують запальні процеси, беруть участь у формуванні захисних оболонок нейронів і запобігають їх руйнуванню. Такі ж корисні сполуки містяться в червоній рибі та авокадо, однак ці продукти не завжди доступні, тоді як сало може стати смачною та більш доступною альтернативою.
Крім того, у складі сала є холін — речовина, що бере участь у розщепленні жирів і сприяє зниженню ризику утворення надлишкових жирових відкладень.
Однак, варто пам’ятати, що сало корисне у міру, тож не захоплюйтеся надмірно цим смачним продуктом.