Мариновані гриби – популярна закуска, яка подобається багатьом українцям. Її можна легко приготувати вдома, особливо, коли почався активний сезон збору грибів.
Мариновані гриби з часником на зиму
- Гриби – 1 кг
- Часник – 3 зубчики
- Вода – 1 л
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Оцет 9% – 2,5 ст. л.
- Перець горошком – 5-8 шт.
- Гвоздика (за бажанням) – 2 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Листя смородини – 4 шт.
- Кріп – 2 парасольки
Гриби почистити, ретельно промити під проточною водою. Нарізати невеликими шматочками, опустити в киплячу воду і варити 20 хвилин з моменту закипання. Відкинути гриби на друшляк і знову промити водою. Знову перекласти гриби в каструлю, залити водою так, щоб вона покривала гриби, додати сіль, цукор, перець, лавровий лист, парасольки кропу і листя смородини. Варити маринад 10 хвилин на середньому вогні, потім додати оцет і варити ще 10 хвилин.
Банки простерилізувати, розкласти в них зубчики часнику, гриби і потім вилити маринад. Закатати банки, перевернути, укутати, дочекатися повного охолодження і прибрати в темне прохолодне місце.
Шалені мариновані печериці
- Печериці – 1 кг
- Часник – 4 зубчики
- Гвоздика – 4 бутона
- Перець чорний горошком – 4-6 шт.
- Перець духмяний горошком – 2 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Оцет столовий 9% – 5 ст. л
- Масло рослинне – 2 ст. л
- Сіль – 1 ст. л
- Цукор – 0,5 ст. л
- Вода – 500 мл
Вимити печериці, очистити їх, відрізати ніжки. У каструлю налити воду, викласти крупно нарізаний часник і всі інші інгредієнти, довести маринад до кипіння, потім влити оцет. Висипати гриби в маринад, проварити в киплячій воді 5 хвилин і вимкнути плиту. Такі мариновані гриби можна їсти відразу або закатати в банки. Якщо вам більше подобається другий варіант, то не забудьте простерилізувати банки.
Мариновані гриби білі
- Білі гриби – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л
- Цукор – 2 ч. л
- Лавровий лист – 2 шт
- Гвоздика – 2 шт
- Чорний перець горошком – за смаком
- Запашний перець горошком – 5 шт
- Оцет 9% – 50 мл
Гриби промити, приготувати соляний розчин (на 1 л води 1 ст.л солі) і вимочити в ньому гриби 20 хвилин. Такий розчин допоможе позбутися не тільки від паразитів, але і від моху, і від лісового бруду. Потім гриби відразу почистити, промити і відварити в підсоленій киплячій воді 20 хвилин. Не забувати знімати піну і вимкнути вогонь, як тільки гриби опустяться на дно каструлі. Налити в миску воду, додати лід і швидко перекласти туди гриби, щоб зберегти їх пружність.
Приготувати маринад – в холодну воду викласти всі інгредієнти, довести до кипіння, потім варити 10 хвилин. В кінці влити оцет, проварити 5 хвилин, викласти гриби. Варити гриби в маринаді 15-20 хвилин в залежності від розміру грибів. В кінці перекласти гриби в підготовлені банки, залити маринадом, закатати.