Ватрушка – це круглий борошняний виріб із дріжджового тіста з начинкою посередині. Для начинки найчастіше використовують сир, але також можна спекти ватрушки з повидлом або варенням. Ця страва добре знайома нам з дитинства. Приготувати ватрушки можна у домашній духовці.
Класичний рецепт сирних ватрушок
Для тесту:
- Борошно – 2 ст.
- Цукор – 1 ст.л.
- Рослинна олія або маргарин – 2 ст.л.
- Яйця – 1 шт.
- Дріжджі сухі – 1,5 ч.л.
- Сіль.
- Молоко – 0,5 склянки
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
Для начинки:
- Сир – 1 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 1,5 ст.л.
- Борошно – 1 ч.л.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль.

- У миску для міксера влити тепле молоко і додати дріжджі, розмішати до розчинення. Додати яйце, цукор, щіпку солі, добре перемішати. Поступово всипати борошно і протягом 8 хвилин|замішувати некруте тісто. Наприкінці замішування додати в тісто теплу олію або підігрітий маргарин.
- Готове тісто викласти на стіл та місити руками у форму кулі. Викласти тісто в миску і накрити харчовою плівкою, поставити на півтори години у тепле місце. Потім обім’яти тісто і знову залишити під плівкою на 40 хвилин. Стіл і руки змастити олією, дістати тісто. Розкачати його у джгут і нарізати на 10 однакових шматочків. Кожен шматок розкотити в кулю і приплюснути, викласти на змащений лист.
- Для начинки протерти сир через сито, додати яйце, цукор і ванільний цукор, дрібку солі, ложку борошна. Все перемішати. У кульках із тіста зробити поглиблення за допомогою денця склянки. Викласти 2 столові ложки начинки у кожну ватрушку. Заповнити всі ватрушки та накрити рушником на 20 хвилин. Збити яєчний жовток і змастити всі ватрушки. Випікати 15 хвилин|мінути| при температурі 200 градусів.