Запечена картопля з будь-яким м’ясом – неймовірно ароматна й ситна страва.
Поєднання картоплі та м’яса, запечених у духовці, нікого не залишить байдужим!
Картопля з м’ясом чудово підійде як для повсякденного, так і до святкового столу. Гарним доповненням до страви можуть бути свіжі овочі або салат.
Запечена свинина з картоплею у вершках
- Свинина (м’якоть) – 600 г
- Картопля – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Паприка мелена – 0,5 ч. л.
- Куркума – 0,5 ч. л.
- Перець червоний і чорний мелений – по 0,5 ч. л.
- Олія соняшникова – для смаження
- Борошно пшеничне – для панірування
- Вершки (10-15%) – 200 мл
- Сіль – за смаком
Свинину нарізати не дрібними шматками, посолити та поперчити. Обваляти м’ясо в борошні й обсмажити на олії до рум’яної скоринки.
Картоплю почистити і нарізати великими шматками. Посипати паприкою та куркумою, перемішати. Злегка обсмажити її в розігрітій олії.
У форму для запікання викласти м’ясо, зверху викласти картоплю й посолити. Нарізати великими шматками цибулю та довільно розкласти її між картоплею.
Залити картоплю з м’ясом вершками. Запікати в духовці при 180°С приблизно 35-40 хвилин. Готову рум’яну картопельку з м’ясом можна подавати відразу.
Запіканка з картоплі та курячої грудинки
- Куряча грудинка – 700 г
- Картопля – 700 г
- Цибуля – 100 г
- Твердий сир – 70 г
- Сметана – 2 ст.л.
- Вода – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком
- Перець гострий мелений – за смаком
- Рослинна олія – 1 ст.л.
- Італійські трави – за смаком
Картоплю почистити й нашаткувати тонкими кільцями висотою у півсантиметра. Викласти половину скибочок картоплі першим шаром у заздалегідь змащену олією форму та посолити за смаком.
Цибулину нашаткувати тонкими кільцями або півкільцями. Половину цибулі викласти в форму зверху на картоплю.
Курячу грудинку вимити й обсушити паперовими рушниками. Нарізати її на невеликі шматочки, посолити та поперчити.
В окремій мисці змішати сметану, воду та прованські трави. На курку зверху викласти другу частину нарізаної цибулі й залити сметанним соусом.
Останнім шаром викласти решту картоплі. Посипати запіканку сиром, натертим на дрібній тертці. Запікати курку з картоплею протягом 40 хвилин при температурі 180°С. На поверхні повинна утворитися рум’яна сирна скоринка.