25 травня у світі відзначають Міжнародний день щитоподібної залози, тож маємо хорошу нагоду розповісти, чому так важливо стежити за здоров’ям цього органу та що треба робити, аби з щитоподібною залозою все було гаразд.
Щитоподібна залоза виробляє гормони, які впливають на роботу практично всіх систем організму. Від її функціонування залежить наш настрій, енергійність, обмін речовин та навіть зовнішній вигляд. Наприклад, нестача гормонів може спричинити гіпотиреоз, а їх надлишок — гіпертиреоз.

Що робити, щоб уникнути захворювання щитоподібної залози?
Замініть звичайну сіль на йодовану та додайте її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі.
Природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста. Жоден інший продукт не містить стільки йоду. Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом.
Вагітним та молодим матерям варто отримати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто вже на прикормі, годуйте їжею, приготовленою із використанням йодованої солі.
Перевірте рівень тиреотропного гормону і відвідайте ендокринолога. Це допоможе вчасно визначити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.