Експерт аграрних ринків Микола Присяжнюк, розповів порталу Знай.ua, що цьогоріч подорожчання продуктів пов’язане ще й із рівнем інфляції і підняттям цін на енергоносії. Підніметься ціна тих харчів, які зберігають у рефрижераторах.
Також, за його прогнозом, підніматиметься ціна на м’ясо та молоко.
“Свинина дорожчатиме до 85-88 гривень за кілограм. Причиною є африканська чума в Україні. У її результаті прийшлося порізати велику кількість свиней. Через це на ринку й далі спостерігатиметься дефіцит м’яса. На тлі підвищеного попиту напередодні Великодня ціни можуть дійти й до 95 гривень. Також в кінці березня є велика ймовірність того, що подорожчають яйця. На скільки саме спрогнозувати поки важко”, – каже спеціаліст.
Молокопродукти вже почали дорожчати у березні. Найбільше зросте ціна твердих сирів.
“Популярні сорти “Російський” і “Голландський” продаватимуть до кінця місяця за 180 гривень. Це на 17-20 гривень дорожче, ніж зараз. Це пов’язано із дефіцитом якісного молока для його виробництва та з посиленим експортом продукції із якісної сировини в країни Африки”, – говорить він.