40 шкільних кухарів Рівненщини розібралися в реформі шкільного харчування

Щасливе
21.06.2022  16:00

Навчання провела команда проєкту Cult Food у рамках співпраці з україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» 20-21 червня на базі Рівненського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі.

Під час навчання 40 шкільних кухарів Рівненщини розібралися в цілях реформи шкільного харчування та зрозуміли, як складати меню самостійно для своїх шкіл. У практичній частині кухарі позмінно готували 12 страв з нового рекомендованого меню, складеного командою шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Кухарі опановували сучасні методи обробки продуктів та приготування їжі, експерементували зі спеціями, щоб зменшити використання солі та цукру, вчилися подавати страви в привабливому для дітей вигляді, аби змінити харчові звички школярів.

Ірина Скорбун, координаторка освітнього компоненту україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» зазначає: “Попри війну україно-швейцарський проєкт “Діємо для здоров’я” продовжує створювати можливості для реалізації реформи шкільного харчування. Ми усвідомлюємо наскільки важливі нові знання і практичні навички шкільним кухарів, які впродовж довгого часу готували інші страви. Разом із проєктом Cult Food ми прагнемо змінити харчові звички дітей, вплинути на те, щоб вони споживали менше цукру і солі, але при цьому харчувалися смачно і здорово. Окрім освітнього напрямку, під час війни проєкт “Діємо для здоров’я”  розгорнув гуманітарний напрямок. Ми допомагаємо закупити необхідну техніку, обладнання та предмети побуту для партнерських закладів освіти Рівненщини та інших пілотних регіонів, які стали прихистком для внутрішньо переміщених осіб на час війни”.

Олена Гандзюк, заступниця директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я РОДА додає: “Компонент здорового харчування є одним з тих елементів, які запобігають розвитку неінфекційних захворювань. Українці вживають у середньому 12,5 грамів солі, а це вдвічі більше, ніж потрібно. Внаслідок цього люди мають високий артеріальний тиск, високі ризики інфарктів та інсультів. Завдяки здоровому харчуванню можна попередити близько 50% захворювань на цукровий діабет і 30% злоякісних новоутворень. Тому головне завдання — це зберегти здоров’я наших дітей зараз і у майбутньому».

Марина Пашковська, заступниця директора департаменту – начальник управління загальної середньої, позашкільної, спеціальної освіти РОДА, наголошує: “Попри війну ми продовжуємо готуватися до початку нового навчального року. Департамент багато уваги приділяє саме здоровому харчуванню, приведенню у відповідність до норм харчоблоків, сприяє забезпеченню та оновленню матеріально-технічної бази. Зі шкільних їдалень зникнуть продукти, які не належать до корисних для здоров’я. А завдяки проєкту “ДІємо для здоров’я” та Cult Food кухарі отримують дуже цінний досвід, який допоможе ефективніше впроваджувати реформу шкільного харчування на місцях”.

19 лютого 2022 пілотний тренінг для шкільних кухарів відбувся у Херсоні. Проєкт планує провести такі тренінги ще в трьох обласних центрах України.

, , , , переглядів: 441


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *