До Великодня залишилося 33 дні: як правильно дотримуватися посту

Щасливе
19.03.2025  11:00

Сьогодні, 18 березня – рівно 33 дні до світлого свята Великодня, яке цього року православні християни відзначатимуть 20 квітня.

Зараз триває Великий піст – найдовший і найсуворіший у році, встановлений на згадку про 40-денний піст Ісуса Христа в пустелі. Великий піст складається з кількох періодів, і харчові обмеження залежать від дня тижня.

У понеділок, середу та п’ятницю слід дотримуватися сухоїдіння – можна їсти сирі овочі, фрукти, горіхи, хліб і мед.

У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії, зокрема крупи, супи, тушковані овочі.

У суботу й неділю можна вживати страви з рослинною олією, а також помірну кількість вина.

У великі свята, такі як Благовіщення (7 квітня) та Вербна неділя (13 квітня), дозволяється їсти рибу.

Особливо суворим є Страсний тиждень перед Великоднем, а у Велику П’ятницю (18 квітня) віруючі часто взагалі відмовляються від їжі до вечора. Під час посту заборонені всі продукти тваринного походження: м’ясо, птиця, молочні продукти, яйця, риба (крім дозволених днів).

Однак важливо пам’ятати, що піст – це не лише обмеження в їжі, а й духовне очищення. У цей період варто уникати сварок, образ, заздрості, більше часу приділяти молитві, добрим справам і допомозі іншим.

переглядів: 52


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *