Традиційну страву Рівненського Полісся — “холодну юшку” — планують внести до переліку нематеріальної культурної спадщини, спершу на рівні області, а згодом і України.
За словами очільниці обласного центру народної творчості Ірина Рачковська, офіційний процес розпочнеться на початку 2025 року.
Як відомо, ця страва побутує в Березнівській, Соснівській, Рокитнівській та Корецькій громадах. Основними інгредієнтами є сушені гриби й риба, часто оселедець. Спочатку “холодна юшка” була обрядовою стравою, яку готували на Святвечір, але зараз її подають і на весіллях.
Популяризація цієї гастрономічної спадщини продовжується. Зокрема, у селі Зірне нещодавно відбувся фестиваль “Холодна юшка у пана Малинського”.
Захід пройшов у парку графа Емануеля Малинського, а його метою було не лише збереження традицій, а й благодійність — на потреби ЗСУ було зібрано 50 тисяч гривень.
Наразі в національний перелік нематеріальної культурної спадщини з Рівненщини вже внесено кілька традицій: виготовлення та гра на дудці-викрутці, наряджання могильних хрестів, приготування голубців із млинцями по-радивилівськи, бортництво та водіння Куста.