На Волині вирощують лаванду – дивина та й годі. Запашні сади зростають під чуйним наглядом фермермерки Любові. Багато хто вважає, що вирощування лаванди дуже складне, господиня чудо-саду заперечує і запевняє – все дуже просто.
У більшості з нас лаванда асоціється з милом чи захистом від молі у шафах. Все ж не зовсім так – цю рослину використовують навіть у кулінарії. На Волині ж фермерка вирішила посадити лаванду, пише Агро Центр:
“Я почала займатися вирощуванням лаванди, коли народилася дитина. Вже пройшло 5 років від перших кущів. Тоді я посадила 20 кущів і роздала їх своїм подругам”, – розповідає фермерка пані Любов.
Згодом ці букети побачили і про лаванду почали запитувати все більше і більше. Тоді ж фермерка-початківець купила насіння і висадила його:
“Як виявилося, рослинам підходить наш клімат. Якщо знати технологію вирощування, займатися лавандою дуже легко, але треба, щоб хтось показав спочатку. Є початківці, які садять за інструкціями на упаковках і у них не виходить. Методом випробувань я змогла висадити насіння і воно прижилося. В Англії і Таспанії, наприклад, лаванда веде себе по-іншому. Я читала дуже багато інформації і все випробовувала на своїх кущах. Зараз можу заперечити половину інформації про вирощування, яка є в мережі”, – розповідає фермерка.
Найбільшою помилкою є те, що в “інструкціях” радять не обрізати одерев’янілі гілочки куща, бо кущ загине. Пані Любов переконує – усе навпаки:
“Насправді, я роблю такі кущі, як у Франції завдяки обрізанню гілочок. 99% рослин себе почувають прекрасно. Звісно, є такі моменти, що рослина гине не з нашої вини”, – продовжує любителька лаванди.
Вирощує фермерка лаванду на трьох земельних ділянках, адже однієї великої території не має. В той ж час зауважує – мати великі поля лаванди в Україні важко, адже потрібно встановлювати охорону, і це не лише на Волині. Її друзі з Криму розповідають про подібні проблеми – квіти просто виривають.
Що цікаво, для пані Любові це заняття більше хобі з заробітком, аніж бізнес:
“Багато букетів я відправляю друзям абсолютно безкоштовно. Хочу мати гарне хобі і трохи заробити. Якби я ставила за пріоритет фінанси – трохи по іншому працювала б”, – розповідає вона.
Збувала продукцію фермерка спочатку на одному з сайтів для безкоштовних оголошень, а зараз працює виключно через Instagram. За її словами, покупців набагато більше, ніж вона сама може забезпечити лавандою – за рослиною стають в чергу.
Лаванда може цвісти і повторно – її зрізають на початку липня, залишаючи одну третю куща. Якщо це зробити трохи пізніше – повторного цвітіння не буде. Зараз ж, коли вже прийшли холоди – на невеликій фермі пані Любові цвіте лаванда. В майбутньому пані Любов мріє зробити, як у Європі – у період цвітіння запрошувати на поля туристів, які б змогли фотографуватися та насолоджуватися такою красою:
“Я хочу, щоб сюди був вільний вхід, можливо будуть якісь добровільні внески. Можна було б зробити невелике кафе, яке працюватиме в сезон”, – планує жінка.
Дуже популярна лаванда і в кулінарії, в випічці і варенні. Стосовно цього фермерка спілкувалася навіть з поваром з французького посольства в Україні:
“Він мені розповів, що його друг додає лаванду у всі страви. Зараз у сучасному світі використання лаванди набирає все більшої популярності. Я експерементувала для себе і лаванда дуже смачна при додаванні в варення і з сирами. Зараз поціновувачів лаванди стає все більше”, – розповіла пані Любов.
Ось так, у далекій Волині процвітає невеликий бізнес місцевої мешканки, яка ризикнула та почала займатися вирощуванням рослини, поки непопулярної в Україні.
Джерело: http://news.agro-center.com.ua/eco-farming/nadzvichajni-sadi-lavandi-na-volini-ekskljuzivne.html#.WgGGkFu0M4k