ТОП-3 рецепти смачної паски для господинь Рівненщини

Щасливе
05.04.2023  17:00

Невід’ємний атрибут великого церковного свята Великодня – паска, яку традиційно починають випікати у Чистий четвер.

Традиційна паска

Що знадобиться для приготування:

– 0,5-0,6 кг борошна;

– 1,5 склянки молока;

– 2 склянки цукру;

– 6 яєць;

– 300 г масла;

– пакетик сухих дріжджів (бабуся використовувала 50 г звичайних дріжджів);

– 0,5 ч. л. солі;

– півпакетика ваніліну;

– 200-300 г родзинок.

Молоко повинно бути теплим, в ньому розчиняємо дріжджі, а потім додаємо 0,5 кг борошна. Гарненько розмішуємо, накриваємо. Коли опара добре підніметься, додаємо сіль і жовтки, трішки жовтків залишаємо для змащування. Потім додаємо цукор, ванілін і масло. Все добре перемішуємо.

Білки шести яєць збиваємо в піну і додаємо в опару. Потім – борошно – 0,5 кг. Опару накриваємо і залишаємо в теплому місці. Коли вона підніметься приблизно вдвічі, додаємо родзинки.

Змащуємо форму для випічки (я зазвичай кладу на дно пергамент), заповнюємо їх тістом наполовину. Ставимо форму в тепло і накриваємо рушником. Коли тісто підійде, змащуємо верх збитим жовтком. Розігріваємо духовку до 160 градусів і ставимо туди форми на 1 годину.

Готуємо глазур для паски:

Беремо охолоджені яєчні білки та збиваємо до появи густої піни. Після цього поступово додаємо цукрову пудру. Вимішуємо до повного розчинення пудру. Глазур наносимо на паски одразу після приготування, бо вона дуже швидко застигає. На невелику порцію пасок пропорція – один яєчний білок, 250 г цукрової пудри.

Найпопулярніший рецепт - традиційна паска / фото nakonu.com

Сирна паска

Що знадобиться для приготування:

– 1 кг сиру;

– 400 г масла;

– 6 шт. жовтків;

– 2 склянки цукру;

– ванілін;

– лимонна цедра – за смаком.

Цей вид паски дуже простий у приготуванні. Спочатку ретельно перетираємо сир через сито, потім розтираємо масло, цукор і жовтки. Цю масу додаємо до сиру, добре перемішуємо. Додаємо ванілін і лимонну цедру за смаком. До речі, можна додати родзинки.

Застеляємо форму для паски складеною у кілька шарів марлею, щоб краї звисали з форми. Отриману масу покласти у форму, потім накриваємо марлею і ставимо під прес в холодне місце на ніч або ж на 8 годин.

Виймаємо паску, знімаємо марлю, перевертаємо на тарілку. Верх отриманої сирної паски можна прикрасити цукатами, горіхами або глазур’ю.

Це - простий рецепт сирного паски без випічки / фото povarenok.ru

“Ледача” паска

Що знадобиться для приготування:

– 4 склянки борошна;

– 50 г дріжджів;

-1 склянка теплого молока;

– 3 яйця;

– 100 г масла;

– 1 склянка цукру;

– щіпка солі.

У теплому молоці розвести дріжджі, вводимо три яйця, вливаємо розтоплене масло. Потім додаємо цукор, сіль, борошно поступово. Гарненько вимішуємо.

Тісто розкладаємо у змащені маслом форми, залишаємо підходити на 3-4 години. Потім випікаємо 40-45 хвилин.

Для глазурі беремо склянку цукру, розтираємо з одним яєчним білком і трьома столовими ложками лимонного соку доти, поки суміш не загусне.

Змащуємо глазур’ю паску і трохи підсушуємо її у духовці.

Для приготування такої паски не потрібно багато зусиль / Скріншот

, , переглядів: 808


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *