ТРАДИЦІЙНА КУТЯ
З горіхами і родзинками
- пшениця – 300 г;
- мак – 200 г;
- мед (або цукор) – 1-2 ст. л.;
- волоські горіхи – 100 г;
- родзинки – 100 г.
Готуємо. Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо – робимо все, як вказано вище.
Поки готується крупа, горіхи злегка обсмажуємо на сухій пательні, даємо охолонути і крупно січемо.
В макітрі або в глибокій мисці змішуємо розтертий мак, пшеницю, горіхи, родзинки, мед (або цукор). Співвідношення крупи і маку регулюємо самі в залежності від того, яку кутю любимо: більш макову чи більш «круп’яну».
Якщо кутя виходить дуже густою, додаємо трошки кип’яченої води або узвару або рідкого меду, якщо любите дуже солодку кутю.
До неї також можна додати:
- ложку цукатів в сиропі;
- вишні з варення;
- запарену і подрібнену курагу;
- суміш кількох видів меду – для більш багатогранного смаку.
«ГУРМАНСЬКА» КУТЯ
На узварі з карамелізованими яблуками і горіхами
Потрібно:
- перловка або пшениця – 300 г;
- мак – 200 г;
- сушені яблука – 100 г;
- цукор – 2-3 ст. л.;
- цедра ½ лимона;
- посічені волоські горіхи – 100 г;
- сушена журавлина – 100 г;
- родзинки – 100 г.
Готуємо. Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.
З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.
В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.
«ПАНСЬКА» КУТЯ
З цукатами, цедрою і мигдалем
- пшениця (або рис) – 300 г;
- мак – 200 г;
- мед – 2-3 ст. л.;
- родзинки – 50 г;
- асорті цукатів – 100-150 г;
- волоські горіхи – 50 г;
- мигдаль смажений – 50 г;
- цедра ½ лимона.
Готуємо. Мак, родзинки і крупу готуємо, як вказано вище. Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.