У Центрі стратегічних комунікацій дали поради щодо того, як готувати та зберігати продукти в умовах без світла. Так, без струму можна приготувати:
Гречану кашу
Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
Перлова каша
Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
Кускус
Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)
Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
Манна каша
Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
Кіноа
Залити холодною водою й залишити на ніч.
Також людям рекомендують за можливості заморозити контейнери з водою або придбати сухий чи блоковий лід на випадок якщо під час тривалого відключення світла необхідно буде вийняти продукти з холодильника.