Холодними осінніми та зимовими вечорами після прогулянки так приємно зігрітися ароматним пряним глінтвейном, а тим більше, якщо готувати його самому – тоді і кухня наповниться дивовижними ароматами, і тіло зігріється, і душа, як то кажуть, відпочине.
ФРАНЦУЗЬКИЙ КАВОВИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN CHAUD
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 200 мл червоного сухого вина
- 1 порція кави еспресо
- 1 паличка кориці
- імбир
- 2 дольки апельсину
- 1 ст. л. цукру
- кардамон (за смаком)
- гвоздика (за смаком)
- бадьян (за смаком)
ПРИГОТУВАННЯ:
Le vin chaud – французький глінтвейн, або ж вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею та грецькими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам надзвичайно смачний та вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.
Для його приготування вам знадобиться розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина, додавши 1 порцію кави еспресо, паличку кориці, дві дольки апельсина, дольку кореня імбиря та 1 ст. л. цукру. За смаком можна також додати улюблені спеції – гвоздику, бадьян чи кардамон.
Такий напій подарує не лише насолоду і тепло, а й наповнить кімнати чаруючими ароматами і додасть легкого французького шарму.
АНГЛІЙСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН “ЛОНДОНСЬКИЙ ДОК”
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 ст. л. темного рому
- 45 мл. сухого червоного вина
- 1 скибочка лимону
- 2 ч. л. цукру
- 1 ч. л. мускатного горіху
- 1 паличка кориці
ПРИГОТУВАННЯ:
Традиційний англійський глінтвейн не обходиться без рому – міцного напою “матросів і соціальних низів”, що виготовляється з цукрової тростини.
“Лондонський Док” традиційно готують у пивному кухлі, хоча підійде і звичайна каструля, що є під рукою. У ємності слід для початку розчинити цукор у невеликій кількості гарячої (але не доведеної до кип’ятіння!) води. Тоді додати спиртні напої – вино та ром, скибочку лимону, паличку кориці і залити все це гарячою водою. Тоді додати 1 ч. л. мускатного горіха і перемішати.
Такий напій перенесе вас у ранньомодерну Англію, епоху піратів і завзятих моряків та наповнить духом свободи та пригод і, звісно, подарує тепло і комфорт.
ІСПАНСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINO CALIENTE
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка сухого червоного вина
- 1 клементин нарізаний разом із цедрою (можна замінити мандарином)
- 4 смужки лимонної шкірки
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- ½ ванільного стручка
- 1/4 склянки Бренді де Херес (Brandy de Jerez)
- 1 ч. л. мускатного горіху
ПРИГОТУВАННЯ:
Vino caliente, тобто іспанський глінтвейн готують з додаванням суто іспанський інгедієнтів: клементину – гібриду мандарина і апельсина, який вирощують в Іспанії та Brandy de Jerez (Бренді де Херес) – традиційного іспанського алкогольного напою міцністю від 36 до 45 градусів. А для підсилення смаку та аромату в іспанський vino caliente додають стручок ванілі.
Отже, для приготування глінтвейну по-іспанськи необхідно розігріти 1/4 склянки Бренді де Херес з вином та додати порізаний разом із цедрою клементин, 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличку кориці та половинку ванільного стручка. Все це слід перемішати не доводячи до кипіння.
Цей напій не просто зігріє холодними вечорами, а й подарує справжній вибух спокусливих ароматів і смаку.