Влітку особливо хочеться не лише смачної, а й корисної їжі. О цій порі накрити святковий стіл досить просто, адже в кожному холодильнику знайдуться інгредієнти для літнього салату.
М’ясний салат
Складники:
- нежирний шматок будь-якого м’яса – 100 г
- помідори черрі – 200 г
- болгарський перець – 100 г
- огірок – 150 г
- цибуля ріпчаста – 100 г
- пармезан – 40 г
- бальзамік – 1 ст. л
- оливкова олія – 1 ст. л
- сіль – на смак.
Спосіб приготування:
- Відваріть або запечіть нежирний шматок м’яса. Краще обрати яловичину, або курятину. Після цього наріжте м’ясо кубиками.
- Промийте усі овочі, поріжте їх та додайте до м’яса.
- Для соусу змішайте бальзамік, оливкову олію та сіль. Заправте салат та посипте його тертим пармезаном перед подаванням.
Азійський салат
Складники:
- огірок – 1 шт.
- червоний перець – 1 шт.
- жовтий перець – 1 шт.
- чилі перець (якщо бажаєте)
- морква – 1 шт.
- кінза – 1 пучок
- зелена цибуля – 1 пучок
- кунжут – 1 пачка
- кунжутна олія – 4 ст. л
- соєвий соус – 3 ст. л
- цукор – 1 ст. л
- рисовий оцет – 1 ст. л
- сік одного лайма
Спосіб приготування
- Помийте й наріжте соломкою усі овочі. Кунжут необхідно підсмажити на сухій сковорідці.
- Для заправки необхідно змішати кунжутну олію, соєвий соус, цукор, рисовий оцет та сік лайма. Збийте усі складники віничком-збивалкою до загустіння й заправте салат. Прикрасьте його кунжутом.
Літній салат з базиліком
Складники:
- базилік – 1 пуч.
- цибуля червона – 0.5 шт
- лимон – 1 шт
- помідор – 4 шт
- фета або бринза – 150 г
- сіль – до смаку
- оливкова олія – до смаку
- перець чорний – до смаку
Спосіб приготування
- Наріжте помідори великими кубиками. Додайте подрібнений базилік. Додайте улюблений сир — бринзу або фету.
- Для заправки змішайте оливкову олію, сіль, чорний перець та сік лимона. Заправте салат та прикрасьте його листочками базиліку.
Салат з баклажанами
Складники:
- баклажан – 1 шт.
- помідор – 2 шт.
- зелень – на смак
- картопляний крохмаль – 2 ст. л
- сіль – на смак
- соус кисло-солодкий – на смак
Спосіб приготування
- Наріжте баклажани великими шматками, посоліть й дайте їм постояти 3 хвилини. Потім промокніть їх серветкою, обваляйте у крохмалі та обсмажте до утворення скоринки. Викладіть баклажани на серветку, щоб увібралася олія.
- Наріжте помідори та зелень. Усі інгредієнти змішайте та додайте соус.
Курячий салат з оливками й ананасом
- оливкова олія – 5 ст. л
- сіль – до смаку
- винний оцет – 2 ст. л
- куряче філе – 1 шт.
- огірки – 1 шт.
- оливки – 100 г.
- болгарський перець – 1 шт.
- консервовані ананаси – 200 г.
- карі – до смаку.
Спосіб приготування
- Наріжте перець дрібними кубиками, огірок – тонкою соломкою, ананас – невеликими шматочками.
- Куряче філе наріжте кубиками (зі стороною 1,5-2 см) і присипте порошком карі. Підсмажте курку на розігрітій сковорідці з рослинною олією на середньому вогні. Коли вони набудуть апетитного золотистого кольору і вкриються рум’яною скоринкою, зніміть їх із вогню.
- З’єднайте курку, шматочки перцю, огірка й ананаса. Туди ж перекладіть оливки.
- Заправте салат соусом із олії та білого винного оцту. Додайте сіль і перець на смак.