Ватрушка – це круглий борошняний виріб з дріжджового тіста з начинкою посередині. Для начинки найчастіше використовують сир, але також можна спекти ватрушки з повидлом або варенням. Ця страва російської та української кухні добре знайоме нам з дитинства. Приготувати ватрушки можна в домашній духовці.
Класичний рецепт сирних ватрушок
Для тіста:
- Борошно – 2 ст.
- Цукор – 1 ст. л.
- Рослинна олія або маргарин – 2 ст. л.
- Яйця – 1 шт.
- Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.
- Сіль.
- Молоко – 0,5 склянки
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
Для начинки:
- Сир – 1 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Борошно – 1 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Щіпка солі.
У миску для міксера влити тепле молоко і додати дріжджі, розмішати до повного розчинення. Додати яйце, цукор, дрібку солі, добре перемішати. Поступово всипати борошно і протягом 8 хвилин замішувати некруте тісто. В кінці замішування додати в тісто тепле рослинну олію або підігрітий маргарин.
Готове тісто викласти на стіл і місити руками в форму кулі. Викласти тісто в миску і накрити харчовою плівкою, поставити на півтори години в тепле місце. Потім обім’яти тісто і знову залишити його під плівкою на 40 хвилин. Стіл і руки змастити олією, дістати тісто. Розкатати його в джгут і нарізати на 10 однакових шматочків. Кожен шматок розкатати в кулю і приплюснути, викласти на змащене маслом деко.
Для начинки протерти сир через сито, додати яйце, цукор і ванільний цукор, дрібку солі, ложку борошна. Все перемішати. У кульках з тіста зробити поглиблення за допомогою денця склянки. Викласти 2 столові ложки начинки в кожну ватрушку. Заповнити всі ватрушки і накрити рушником на 20 хвилин. Збити яєчний жовток і змастити всі ватрушки. Випікати 15 хвилин при температурі 200 градусів.