На Рівненщині стартував грибний сезон, і прихильники “тихого полювання” активно діляться своїми трофеями у соцмережах. Проте збирання грибів потребує обережності, оскільки існує високий ризик отруєння.
Отруєння грибами є одним із найважчих видів харчових отруєнь, адже гриби містять отруйні речовини, які негативно впливають на внутрішні органи і системи людини. Вони можуть вражати шлунково-кишковий тракт, нервову систему, серце, печінку та нирки. З 2 тисяч видів грибів, що ростуть в Україні, їстівними вважаються лише близько 500.
Ознаки отруєння грибами
Симптоми отруєння можуть проявитися через 30 хвилин або навіть через кілька днів після вживання грибів. До них належать:
- нудота і блювота,
- різкий біль у животі,
- діарея,
- запаморочення,
- підвищення температури,
- зниження пульсу,
- задуха,
- судоми,
- холодні кінцівки,
- марення та галюцинації.
Перша допомога при отруєнні грибами
- Терміново викликайте “швидку” допомогу за номером 103.
- Промийте шлунок простою водою.
- Дотримуйтеся постільного режиму.
- Пийте багато рідини (підсолена вода, прохолодний чай) для відновлення водно-сольового балансу.
- Прийміть сорбенти, щоб допомогти організму вивести токсини.
Що не можна робити при отруєнні грибами
Категорично заборонено вживати алкоголь, їжу, молочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у кров.
Кому слід уникати вживання грибів
Навіть якщо ви впевнені в безпечності грибів, вони не рекомендуються:
- вагітним жінкам і матерям, які годують грудьми,
- дітям до 12 років,
- людям літнього віку.