Ідеї для бізнесу: виробництво і продаж корн-догів

Щасливе
10.05.2017  15:44

Весна – це відкриття сезону вуличної їжі! Це період коли перед підприємцями знову постає питання “Чим же здивувати вибагливого  споживача?”. Тижневик “Ділове слово” підготував цікаву ідею – виготовлення корн-догів.

Корн-дог – це є своєрідна альтернатива традиційному хот-догу з кількома відмінностями в рецептурі тіста і способі приготування. Це сосиска, нанизана на паличку і запечена в кукурудзяному тісті у фритюрі або в спеціальному професійному апараті. Корн-дог готується безпосередньо на очах по-купців. Саме тому продукт завжди гарячий, свіжий і користується заслуженою популярністю.

Корн-дог – (англ. corndog — букв. “Кукурудзяна собака”) – це сосиска в тісті з кукурудзяного борошна, обсмажена в гарячій олії. Майже завжди подається на дерев’яній паличці. Історія корн-догу бере свій початок у 20-х років ХХ сторіччя в Америці. У наш час корн-доги популярні у всьому світі. На українському страва тільки набирає обертів. (Вікіпедія)

Переваги

Простота приготування. З процесом впорається навіть новачок, який ніколи не готував.

Доступна ціна готового виробу для покупців. Одиниця корн-догу на вулиці може коштувати у середньому 20 грн. Це дозволяє успішно конкурувати з більш звичними видами фаст-фуду.

Доступність цього бізнесу для підприємців-початківців. Для реалізації бізнес-ідеї з продажу корн-догів необхідні зовсім невеликі вкладення.

 

Рівненські дівчата розробили мобільний додаток для пошуку репетиторів

 

Технологія

Відомі дві технології приготування корн-догів.

Варінт №1.

Обсмажування корн-догу у великій кількості олії. Для цього, як правило, використовується професійна фритюрница або чебуречниця. Для зручності приготування, тісто слід перелити в високий вузький посуд, щоб було зручно занурювати сосиску.

Сосиску, перед тим як опустити в тісто, потрібно гарненько обваляти в борошні – так кляр ретельніше її обгорне. В олії корн-дог необхідно постійно перевертати і готувати до появи золотистої скоринки (приблизно 2-3 хвилини). Готовий корн-дог просушується серветкою для того, щоб прибрати зайвий жир.

Варіант №2.

Приготування корн-догу в спеціальному обладнанні для корн-догів – професійному корн-дог апараті (прес-форма для корн-догів).

Готуючи корн-дог «професійно», сосиску не потрібно занурювати в кляр. Кожна комірка апарату заповнюється частиною тіста, потім в нього занурюється сосиска, нанизана на паличку (до речі, в професійних апаратах передбачено місце для паличок), яка покривається іншим тістом і притискається рухомою частиною вафельниці.

За допомогою професійного апарату, корн-дог готується швидше, і його не потрібно перевертати. Про готовність виробу свідчать світлові індикатори на панелі управління.

За конструкцією корн-дог апарати нагадують професійну вафельницю – дві гарячі поверхні притискаються між собою за допомогою спеціального механізму і підсмажують тісто з двох боків одночасно.

Відмінність вафельниці і корн-дог апарату полягає в формі осередків для тіста – у корн-дог апараті вони мають більш витягнуту і глибоку форму і рельєфний візерунок, що надає готовому виробу апетитний вигляд. Одночасно можна готувати 6 корн-догів.

А ще у професійному апараті немає необхідності використовувати олію. Деякі моделі оснащені робочою поверхнею з антипригарним покриттям – така конструкція обсмажує тісто делікатно і утворює хрустку скоринку.

Корн-дог

Рівнянам: як зібрати кошти на реалізацію своєї ідеї

 

Рецептура для корн-догів

Головною складовою тіста для корндога є кукурудзяне борошно. Саме воно надає тісту оригінальності і відрізняє його від традиційного рецепту приготування сосиски в тісті.

Тісто для корн-догів в вафельниці виходить пористе і повітрянезавдяки наявності в своєму складі кукурудзяного борошна.

Що стосується послідовності приготування, то спочатку змішуються сухі інгредієнти – кукурудзяне та пшеничне борошно, сіль, розпушувач, спеції, а потім додаються яйця і молоко.

Можливе також використання сухого яєчного порошку і сухого молока, які не потребують зберігання в холоді. Це дозволяє «зекономити» на холодильному обладнанні.

За консистенцією тісто має бути густим. Далі – кілька рецептів кукурудзяного тіста для корн-догів, що перевірені на практиці.

 

Рецепт № 1

• борошно – 240 г; • кукурудзяне борошно або кукурудзяний крохмаль – 160 г; • цукор – 30 г;
• яєчний порошок – 15 г; • розпушувач – 15 г; • сіль – 6 г; • сухе молоко – 12 г; • вода для консистенції «дуже густої сметани»

 

Рецепт №2

• яєчний порошок – 15 г;  • сухе молоко – 6 г; • кукурудзяне борошно або крохмаль – 60 г;
• сіль – 3 г; • пшеничне борошно – 120 г; • сода – 3 г; • цукор – 15 г; вода – 60 мг

 

Рецепт № 3

• пшеничне борошно – 240 г; суха гірчиця – 15 г; кукурудзяна борошно або крохмаль – 180 г;
• розпушувач –10 г; • цукор – 30 г, • сіль – 5 г; • сухе молоко – 25 г; • яєчний порошок –12 г;
• вода – 240 г; • рослинна олія – 30 г

 

Рецепт № 4
• пшеничне борошно – 240 г; • кукурудзяне борошно або крохмаль – 180 г; • сіль – 5 г;
• цукор – 30 г; • розпушувач – 5 г; • яєчний порошок – 15 г; • сухе молоко – 20 г; • вода – 240 мг

Як заробити мільйон з нуля, використовуючи соцмережі

 

Фінанси

Собівартість

Собівартість готового виробу буде сильно залежати від якості і ціни продуктів. Розрахуємо собівартість за середніми цінами на один заміс тіста (600 г).

 

Складник Вага, г Ціна, грн
Пшеничне борошно 240 4,80
Кукурудз. борошно 160 3,52
Цукор 30 0,60
Яєчний порошок 15 1,01
Розпушувач 15 2,40
Сіль 6 0,03
Сухе молоко 12 1,2
Рослинна олія 30 0,90
Вода 0,20

 

З цієї порції тіста виходить 12 корн-догів. Тобто вартість тіста для одного – 1,22 грн.

 

Собівартість корн-дога з сосискою

Складник Ціна, грн
Сосиска 3,5
Паличка 0,27
Тісто 1,22
Електроенергія 0,97

 

Отже, вартість одного корн-догу – 5,96 грн, а це означає, що на продажі корн-догів можна непогано заробити. Ціна собівартості приготування цієї страви значно нижче середньої ринкової ціни, тому бізнес на корн-догах має високий відсоток рентабельності.

Капітальні витрати

Капітальні витрати бізнесу на складаються з витрат на кілька одиниць обладнання для приготування. Вам знадобиться робочий стіл, спеціальний апарат для приготування корн-догів. Також необхідний блендер.

Термоконтейнер дозволить зберігати корн-доги гарячими. Якщо захочете запропонувати своїм клієнтам чашку кави або чаю (це вітається покупцями), варто придбати термопот. Якщо плануєте постійно «кочувати» з місця на місце, стане в нагоді розбірний намет для торгівлі.

Приклад цін на обладнання для корн-догів

Найменування Характеристики Ціна, грн
Корн-дог апаратGood Food CM-6 Кількість завантаження: 6 шт / циклРозмір виробів: 140 х 40 мм

Продуктивність: 35-50 шт / год

Розмір: 390×340×245 мм

4 600
Професійний блендер CBS-1 EWT INOX Регулятор швидкості:  28000 об/хв,Ніж з 4 лезами

Розмір: 205х230х510 мм

4 000
Стіл виробничий Розмір: 1500х600х850 мм 1 955
Термоконтейнер KITCHEN LINE 707906 Hendi Розмір: 600x400x(H)285 мм 780
Електрокип’ятильник GoodFood WB-08 Об’єм 8 літрівРозмір: 290х280х440 мм 1 485
Торговий намет Розмір: 1,5м х 1,5м (каркас 20 мм) 1230
Інвентар Мірна склянка, сито, кастрюля 280

 

Сума капітальних витрат – 14 330 грн.

Розрахуємо тепер, «через скільки корн-догів» наші капіталовкладення зможуть окупитися.

N=КВ/(Ц-С)=14330/(20-6)=1023 шт, де

N – кількість проданих корн-догів.
Ц – ціна продажі,  грн.
С – собівартість одиниці, грн.

Якби ми продавали хоча би 20 виробів на день, термін окупності капіталовкладень складе:

T_o=1023/20=51 день

 

Увага! Витрати на відкриття ФОПу та зарплата працівників не враховані.

Окрім того, можна урізноманітнити асортимент за рахунок використання різних видів сосисок, а також робити десертні корн-доги з бананами чи яблуками, поливати їх шоколадом тощо.

 

Корн-дог

 

Корн-дог

 

Рекомендації

Рекомендуємо розміщувати точку продажі корн-догів в місцях перетині великих транспортних потоків, біля вокзалів, ринків, учбових закладів, в місцях культурного відпочинку. Отже, підбиваючи підсумки, зазначимо, що бізнес на корн догах є досить цікавим, вигідним, простим і доступним.

 

Автор: Марія Соболь
Джерело: «Ділове слово» №27

, , переглядів: 2 700


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *