Розведення нутрій – не така звична для сучасного українського господарства діяльність, як вирощування кролів, свинарство або птахівництво. Однак,вирощування нутрій має ряд переваг, які можуть перетворити цю справу на прибутковий бізнес.
Переваги розведення нутрій
Перевага 1. М’ясо нутрії дієтичне та дефіцитне
М’ясо нутрії вважається дієтичним і навіть лікувальним харчуванням при хворобах ШКТ, цукровому діабеті, хворобах нирок, рекомендується лікарями для зміцнення імунітету в період грипу. Воно соковите, з негрубими волокнами. Завдяки корисності і ніжній консистенції – ідеальний продукт для дитячого харчування. За ароматом і смаком воно ближче до курятини, має високі показники вмісту білків, мінеральних речовин і вітамінів. На момент забою жива вага тварини складає в середньому 6кг, вихід тушки 50 – 60%, тобто з однієї особини можна отримати 3-3,6 кг м’яса.
Вартість м’яса нутрій на ринках України залежно від регіону коливається від 45 до 65 грн за 1 кг.
Перевага 2. Лікувальний жир нутрії
Жир нутрій є не тільки смачним додатком до самого м’яса, але й дуже корисним. Він має білий з кремовим відтінком колір. За щільністю, температурою плавлення і засвоюваністю схожий зі свинячим (засвоюваність 89-93%). Має високий вміст важливих жирних кислот, йоду. Жир нутрій використовують при лікуванні грипу, легеневих і серцево-судинних захворювань, анемії і багатьох інших. Витоплений жир нутрії можна реалізовувати на ринку, як окремий продукт, що має досить високу ціну. Нутрії накопичують жир в кількості 400-600 г на тушку.
Перевага 3. Дороге хутро нутрії
Носкість хутра – один з головних показників якості хутра. За одиницю прийнято вважати найміцніше хутро – видри. У нутрій цей показник становить 0,7 – для натурального хутра, 0,45 – для щипаного (порівняйте, у кролячого хутра показник носкості становить 0,2). Крім того, хутро нутрії водонепроникне і дуже красиве (палітра забарвлень: білий, бежевий, всі відтінки коричневого, червоний, сріблястий, чорний), має характерний привабливий блиск. Хутро нутрії високо цінується за кордоном.
Недоліки розведення нутрій
Недолік 1. Повільна окупність
Нутрії ростуть порівняно повільно, причому зростання у віці 5-6 місяців сповільнюється, забійний вік – 7 місяців. Одна самка за рік здатна принести в середньому 12-16 дитинчат – набагато менше, ніж кролиця. Компенсуються ці недоліки тим, що падіж молодняку нутрій не перевищує 5%, а при належному догляді його можна взагалі звести до нуля. Крім того, в порівнянні з іншими хутровими тваринами (в. т.ч. кроликами), нутрії найменш сприйнятливі до інфекційних захворювань: у нутрій практично не трапляється масової гибелі племені від епідемій, цього вічного головного болю кролівників. Нутрія – міцна тварина, здатна переносити короткочасні морози до мінус 35 градусів.
Недолік 2. Особливості утримання
Нутрії ведуть напівводяний спосіб життя, тому дуже бажано обладнати місце утримання нутрій доступом до басейну з чистою водою. Розроблено також і методи утримування нутрій в шедах без доступу до води. У таких випадках слід проводити низку заходів, щоб через відсутність води не постраждала якість хутра.
Коротко про вирощування нутрійХарчування нутрій
У природному середовищі нутрії харчуються в основному водною рослинністю, бідною калоріями. Однак забезпечити круглий рік нутрію соковитими кормами, які до того ж не дають достатнього приросту у вазі, складно. Тому багато фермерів за основу раціону для нутрій беруть зерно, додаючи овочі, відварену картоплю, траву або сіно.
Розмноження нутрій
Нутрії паруються незалежно від сезону. Самка нутрії набуває статевої зрілості в 7 місяців, носить дитинчат 4,5 місяці, приводить дитинчат в середньому 6 штук. Якщо поєднувати лактацію і вагітність, можна отримувати до 5 приплодів за 2 роки.
Цуценята нутрії народжуються зрячими, з волосяним покривом і достатньо пристосованими до життя.
Промислове утримування нутрій
Існують спеціально розроблені методики, що дозволяють тримати нутрій без підстилки та кліток в багатоярусних сітчастих вигулах на сухих комбікормах, що дозволяє поставити розведення нутрій на промисловий потік (до декількох тисяч голів).
Якщо при достатньо великому поголів’ї самостійно робити хоча б первинну вичинку шкур нутрій, то цей бізнес стає досить прибутковим.
Джерело: портал “Фермеру”