Рівнянам: як організувати власну ефективну екоферму

Щасливе
23.05.2017  13:11

Головні питання, якими переймається кожен підприємець, коли думає над власною екофермою це: коли і що садити, а також куди продавати?  

Органічне землеробство – дуже популярне явище в Європі. Потихеньку приживаєтьсявоно і в Україні: у нас є магазини, що продають тільки екотовари, а у великих торгових мережах супермаркетів неважко знайти овочі, фрукти, зелень і ягоди, на яких є позначка “органічні”. Коштують такі корисності в півтора-два рази дорожче звичайних своїх побратимів, вирощених за допомогою пестицидів і нітратних добрив. Що, відповідно, в рази збільшує заробітки тих, хто ці овочі-фрукти вирощує. Журналісти “Сегодня” з’ясували, як організувати свою екоферму, що на ній вирощувати і де збувати продукцію.

Як рівнянам заробити влітку: кого шукають і скільки платять

Щоб вирощувати органічні овочі та фрукти, потрібно знайти підходящу ділянку землі і укласти з його власником договір про оренду.

“Бажано вибирати ту ділянку, яка або ніколи не використовувалася для землеробства, або за останні 10 років при її використанні застосовувалося мало хімічних пестицидів (про це можна запитати місцевих жителів), – говорить фермер Віталій Васянович. – Ділянку краще шукати за містом, подалі від жвавих трас, шкідливих виробництв і тваринницьких ферм. Сам грунт повинен бути наближеним до чорнозему – він найбільш родючий. В ідеалі біля поля повинен бути або колодязь, або свердловина”.

При виборі поля потрібно враховувати не тільки екологію району та імовірну чистоту землі, а й відносну близькість (10-15 км) великого рай-або облцентру. Не забуваємо і про вартість оренди.

За чотири місяці 2017 року в Україні виробили 2,9 млн тон молока

“В першу чергу треба позбавитися від бур’янів. Для цього навесні землю переорюють і на ділянку висаджують жито, яка добре росте і “душить” бур’яни, – пояснює голова ферми “Вілла Троянд” Юрій Сергєєв. – На початку осені жито прибирають міні-комбайном. В середині осені весь сухостій на ділянці випалюють і землю удобрюють коров’ячим гноєм або перегноєм з біовідходів. Якщо гній можна купит, то справжній перегній можна отримати тільки з ями з біосміття. Навесні ділянку рихлять на глибину 10-15 см невеликим трактором зі спецплугом”.

Оранка, а також збирання жита комбайном  також необхіні. До другої весни фермеру потрібно визначитися, які культури вирощувати. Початківцям Юрій рекомендує вибрати”борщовий набір”: буряк, картопля, капуста, морква і цибуля (можна додати помідори і огірки). Їх простіше вирощувати, вони дають гарний врожай і добре зберігаються. Посівний матеріал – розсаду, коренеплоди та насіння – краще купувати в профільних аграрних інститутах, що видають на них документи, де вказано, що вони не гібриди і без ГМО.

АгроКУБ

, , , переглядів: 1 113


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *