Як приготувати калиту на свято Андрія: традиційний рецепт

Щасливе
13.12.2022  10:00

13 грудня (за григоріанським календарем) в Україні відзначають День Андрія Первозванного, на який також припадає народне свято Калита. Згідно з давніми повір’ями, цього дня заборонена будь-яка “необов’язкова” робота, а інтелектуальна праця може “звести з розуму”.

Традиційно на День Андрія українці готували калиту – солодкий корж із білого борошна, який символізував новонароджене Сонце. Фудблогер Ганна Майстренко в Instagram поїдилася рецептом цієї святкової страви.

Інгредієнти: 400 г борошна, 200 мл молока, 75 г олії, 2 яйця, 5 ст. цукру, 2 ст. меду, 1 пакетик ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 1,5 ч. л. соди, 1 ч. л. оцту, 30 г маку, 70 г горіхів, 50 г родзинок, 30 г гарбузового насіння.

Приготування:

Крок 1. Збиваємо яйця із цукром до його розчинення. В окремій мисці соду змішуємо з оцтом і додаємо до збитих яєць замість розпушувача тіста.

Крок 2. До яєць додаємо просіяне борошно і добре перемішуємо. Під час перемішування тонким струмком вливаємо молоко.

Крок 3. У тісто по черзі додаємо мед, розтоплене вершкове масло, горіхи, родзинки, гарбузове насіння, мак і корицю.

Крок 4. Деко застилаємо пергаментом і злегка змащуємо олією. Можна змастити руки, щоб тісто до них не прилипало.

Крок 5. Посередині дека ставимо склянку і навколо неї формуємо з тіста круглу калиту.

Крок 6. У розігріту до 180 градусів духовку ставимо деко з калитою на День Андрія і випікаємо корж протягом 40 хвилин.

Крок 7. Гарячу калиту змащуємо медом, посипаємо маком і, за бажанням, горішками.

, , переглядів: 406


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *