Що ви знаєте про автентичні гастрономічні страви Рівненського регіону? Про ті, які передаються з покоління в покоління, від матері до доньки, рецепти яких записані на клаптиках паперу та відомі не всім? Але найголовніше, що ці страви готують і сьогодні, і вони не лише смачні, а й неймовірно оригінальні та автентичні!
Сьогодні ми розповімо про «Цибульники». Що це за страва, звідки вона прийшла і як її готують? Про це нам розповість Алла Грабар – директор КЗ «Тараканівський центр культури та дозвілля» Тараканівської сільської ради.
– Село Рачин, яке зараз є частиною Тараканівської територіальної громади, завжди славилось працьовитими і гостинними людьми. Однією з культур, що найбільше займала місце на присадибних ділянках, була цибуля. Її вирощували для продажу на ринках міста Дубно, Ковель, Броди та Львів. Це приносило значний дохід нашим предкам. Складалось враження, що весь Львів їв рачинську цибулю, і на львівському базарі можна було зустріти родичів, сусідів і друзів частіше, ніж у самому Рачині. Через це жителів села жартома почали називати «цибульниками», і ця назва збереглася до сьогодні, хоча зараз в Рачині цибулі садять значно менше.
Цибуля в Рачині була не лише джерелом доходу, а й основою для приготування смачних та простих страв на кожен день. І першою, хто може поділитися старовинним рецептом і пригостити смачними цибульниками, є староста села Рачин Наталія Андріюк. Вона вперше спробувала цю страву в дитинстві, коли її готувала бабуся Харчук Марія Автономівна (1920 р.н.). Будучи молодою, Наталія Василівна навчилася готувати цибульники самостійно, під керівництвом бабусі.
Не менш смачні цибульники з м’ясом готує ще одна жителька села – Любов Лупанович. Її навчила готувати покійна свекруха, теж Люба, яка була відома в селі своїми кулінарними вміннями. І до сьогодні ця страва займає почесне місце в родинах цих жінок та багатьох сім’ях Рачина.
ЦИБУЛЬНИКИ «РАЧИНСЬКІ» ІЗ ЗЕЛЕНОЇ ЦИБУЛІ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Яйця – 4 шт.;
- Борошно – 4 ст. л.;
- Цибуля ріпчаста – 4-5 шт.;
- Зелене стебло цибулі – великий пучок;
- Невеликий пучок петрушки;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Розпушувач – 1 ч. л.;
- Спеції: орегано, сухий часник, мелений перець;
- Печериці (за бажанням).
ПРИГОТУВАННЯ:
- Змішайте яйця, борошно, сіль, спеції та розпушувач.
- Цибулю наріжте дрібно або подрібніть за допомогою блендера.
- Зелене стебло цибулі та петрушку наріжте дрібно.
- З’єднайте всі інгредієнти та ретельно перемішайте.
- Обсмажуйте на невеликій кількості рослинної олії ложкою, викладаючи тісто по порціях.
- Смажте цибульники 3-4 хвилини з кожного боку на середньому вогні, до золотистої скоринки.
- Подавати зі сметанним соусом з часником та кропом.
ЦИБУЛЬНИКИ В ТОМАТНОМУ СОУСІ
ВІД РАЧИНСЬКОЇ СТАРОСТИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- Борошно – 3-4 ст. л.;
- Яйця – 3 шт.;
- Томатний сік – 1,5 ст.;
- Сіль і перець – за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Цибулю наріжте тонкими четвертинами.
- Додайте до цибулі томатний сік, яйця, борошно, сіль і перець. Добре вимішайте.
- Обсмажте на смальці до золотистої скоринки.
- Потім залийте 1 стаканом томатного соку (можна замінити на розведений соус).
- Тушкуйте 20 хвилин, перевіряючи готовність виделкою.
- Подавати з соусом (кетчупом з часником).
ЦИБУЛЬНИКИ З М’ЯСОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Яйця – 4 шт.;
- Фарш (свинячий і яловичий) – 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1 кг;
- Крохмаль – 1 ст. л.;
- Сіль – 0,5 ч. л.;
- Борошно – 4-5 ст. л.;
- Перець та інші спеції – за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Цибулю наріжте дрібними кубиками, додайте сіль і через кілька хвилин відіжміть.
- З’єднайте всі інгредієнти.
- Обсмажуйте на сковороді, як деруни.
- Подавати з сметаною.