Як правильно зберегти в домашніх умовах зимові яблука

Щасливе
25.09.2022  15:00

Кожному садівникові хочеться довше зберегти зібраний урожай, зокрема, якщо йдеться про улюблені українцями та їхніми дітьми яблука.

Які яблука можна зберігати

Такі можливості мають середньопізні та зимові сорти. Вони зберігаються місяцями та будуть довгий час радувати свіжістю. Зверніть увагу, плоди потрібно правильно зібрати, а потім складувати у льох. Фрукти мають бути цілими та без пошкоджень чи шкідників.

Яблука зривають виключно вручну у суху погоду. Для зберігання підходять плоди, які росли на здорових деревах. Зривати плоди потрібно так, щоб лишалась плодоніжка. При наявності на шкірці природного воскового покриття нічого робити непотрібно. Воно має захисні властивості для довшого зберігання.

Періоди збору яблук, в залежності від сорту, починаються від вересня і до аж жовтня. Наприклад, сорт «Симиренківець» знімають з дерева в першій декаді жовтня. Так само «Ренет Симиренка» чи сорт «Росавка», «Айдаред».

Потрібно звертати увагу на оптимальну дозрілість. Надто зелені не будуть мати сортового смаку, а переспілі можуть швидко зіпсуватись. Коли основна зелена шкірка починає світліти, можна починати збір. В деяких сортів має зачервонітись хоча б один бік.

Класичним варіантом зберігання цих фруктів прийнято вважати зберігання паперу.

Однак при паперовій упаковці яблук потрібно стежити, щоб плоди якнайменше контактували з нею, і укладати плоди рядами, але не дуже часто, адже нижні ряди під вагою верхніх можуть пом’ятися, ніж запуститися механізм гниття.

А ось сусідство яблук з іншими овочами та фруктами під час тривалого зберігання небажане. Це зумовлено тим, що в процесі зберігання яблука продовжують дозрівати та виділяти етилен. Цей газ може сприяти прискоренню проростання картоплі.

У процесі підготовки яблук до зберігання важливо дотримуватись певних правил.

  • Не допускати збору врожаю пізніше і раніше належного — плоди, що перестигли, менше зберігається, а недостиглі — швидше за все будуть несмачними.
  • Акуратно зривати кожне яблуко, захоплюючи його долонею. Найкраще зривати плоди з плодоніжкою, яка збереже їх від проникнення різних мікроорганізмів.
  • Не витирати плоди, зберігаючи природний віск, яким покриті яблука — це додатковий захисний механізм та гарантія тривалого збереження.
  • Помістити зібрані плоди до карантину на 2 — 3 тижні. У цей час необхідно періодично сортувати їх, ретельно оглядати та прибирати яблука з будь-якими вм’ятинами та ін. ушкодженнями. Після цього повинні залишитися плоди, які підходять для тривалого зберігання.

, , , переглядів: 494


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *