Весна – це відкриття сезону вуличної їжі! Це період коли перед підприємцями знову постає питання “Чим же здивувати вибагливого споживача?”. Тижневик “Ділове слово” підготував цікаву ідею – виготовлення корн-догів.
Корн-дог – це є своєрідна альтернатива традиційному хот-догу з кількома відмінностями в рецептурі тіста і способі приготування. Це сосиска, нанизана на паличку і запечена в кукурудзяному тісті у фритюрі або в спеціальному професійному апараті. Корн-дог готується безпосередньо на очах по-купців. Саме тому продукт завжди гарячий, свіжий і користується заслуженою популярністю.
Корн-дог – (англ. corndog — букв. “Кукурудзяна собака”) – це сосиска в тісті з кукурудзяного борошна, обсмажена в гарячій олії. Майже завжди подається на дерев’яній паличці. Історія корн-догу бере свій початок у 20-х років ХХ сторіччя в Америці. У наш час корн-доги популярні у всьому світі. На українському страва тільки набирає обертів. (Вікіпедія)
Переваги
Простота приготування. З процесом впорається навіть новачок, який ніколи не готував.
Доступна ціна готового виробу для покупців. Одиниця корн-догу на вулиці може коштувати у середньому 20 грн. Це дозволяє успішно конкурувати з більш звичними видами фаст-фуду.
Доступність цього бізнесу для підприємців-початківців. Для реалізації бізнес-ідеї з продажу корн-догів необхідні зовсім невеликі вкладення.
Рівненські дівчата розробили мобільний додаток для пошуку репетиторів
Технологія
Відомі дві технології приготування корн-догів.
Варінт №1.
Обсмажування корн-догу у великій кількості олії. Для цього, як правило, використовується професійна фритюрница або чебуречниця. Для зручності приготування, тісто слід перелити в високий вузький посуд, щоб було зручно занурювати сосиску.
Сосиску, перед тим як опустити в тісто, потрібно гарненько обваляти в борошні – так кляр ретельніше її обгорне. В олії корн-дог необхідно постійно перевертати і готувати до появи золотистої скоринки (приблизно 2-3 хвилини). Готовий корн-дог просушується серветкою для того, щоб прибрати зайвий жир.
Варіант №2.
Приготування корн-догу в спеціальному обладнанні для корн-догів – професійному корн-дог апараті (прес-форма для корн-догів).
Готуючи корн-дог «професійно», сосиску не потрібно занурювати в кляр. Кожна комірка апарату заповнюється частиною тіста, потім в нього занурюється сосиска, нанизана на паличку (до речі, в професійних апаратах передбачено місце для паличок), яка покривається іншим тістом і притискається рухомою частиною вафельниці.
За допомогою професійного апарату, корн-дог готується швидше, і його не потрібно перевертати. Про готовність виробу свідчать світлові індикатори на панелі управління.
За конструкцією корн-дог апарати нагадують професійну вафельницю – дві гарячі поверхні притискаються між собою за допомогою спеціального механізму і підсмажують тісто з двох боків одночасно.
Відмінність вафельниці і корн-дог апарату полягає в формі осередків для тіста – у корн-дог апараті вони мають більш витягнуту і глибоку форму і рельєфний візерунок, що надає готовому виробу апетитний вигляд. Одночасно можна готувати 6 корн-догів.
А ще у професійному апараті немає необхідності використовувати олію. Деякі моделі оснащені робочою поверхнею з антипригарним покриттям – така конструкція обсмажує тісто делікатно і утворює хрустку скоринку.
Рівнянам: як зібрати кошти на реалізацію своєї ідеї
Рецептура для корн-догів
Головною складовою тіста для корн–дога є кукурудзяне борошно. Саме воно надає тісту оригінальності і відрізняє його від традиційного рецепту приготування сосиски в тісті.
Тісто для корн-догів в вафельниці виходить пористе і повітряне – завдяки наявності в своєму складі кукурудзяного борошна.
Що стосується послідовності приготування, то спочатку змішуються сухі інгредієнти – кукурудзяне та пшеничне борошно, сіль, розпушувач, спеції, а потім додаються яйця і молоко.
Можливе також використання сухого яєчного порошку і сухого молока, які не потребують зберігання в холоді. Це дозволяє «зекономити» на холодильному обладнанні.
За консистенцією тісто має бути густим. Далі – кілька рецептів кукурудзяного тіста для корн-догів, що перевірені на практиці.
Рецепт № 1
• борошно – 240 г; • кукурудзяне борошно або кукурудзяний крохмаль – 160 г; • цукор – 30 г;
• яєчний порошок – 15 г; • розпушувач – 15 г; • сіль – 6 г; • сухе молоко – 12 г; • вода для консистенції «дуже густої сметани»
Рецепт №2
• яєчний порошок – 15 г; • сухе молоко – 6 г; • кукурудзяне борошно або крохмаль – 60 г;
• сіль – 3 г; • пшеничне борошно – 120 г; • сода – 3 г; • цукор – 15 г; вода – 60 мг
Рецепт № 3
• пшеничне борошно – 240 г; суха гірчиця – 15 г; кукурудзяна борошно або крохмаль – 180 г;
• розпушувач –10 г; • цукор – 30 г, • сіль – 5 г; • сухе молоко – 25 г; • яєчний порошок –12 г;
• вода – 240 г; • рослинна олія – 30 г
Рецепт № 4
• пшеничне борошно – 240 г; • кукурудзяне борошно або крохмаль – 180 г; • сіль – 5 г;
• цукор – 30 г; • розпушувач – 5 г; • яєчний порошок – 15 г; • сухе молоко – 20 г; • вода – 240 мг
Як заробити мільйон з нуля, використовуючи соцмережі
Фінанси
Собівартість
Собівартість готового виробу буде сильно залежати від якості і ціни продуктів. Розрахуємо собівартість за середніми цінами на один заміс тіста (600 г).
Складник | Вага, г | Ціна, грн |
Пшеничне борошно | 240 | 4,80 |
Кукурудз. борошно | 160 | 3,52 |
Цукор | 30 | 0,60 |
Яєчний порошок | 15 | 1,01 |
Розпушувач | 15 | 2,40 |
Сіль | 6 | 0,03 |
Сухе молоко | 12 | 1,2 |
Рослинна олія | 30 | 0,90 |
Вода | 0,20 |
З цієї порції тіста виходить 12 корн-догів. Тобто вартість тіста для одного – 1,22 грн.
Собівартість корн-дога з сосискою
Складник | Ціна, грн |
Сосиска | 3,5 |
Паличка | 0,27 |
Тісто | 1,22 |
Електроенергія | 0,97 |
Отже, вартість одного корн-догу – 5,96 грн, а це означає, що на продажі корн-догів можна непогано заробити. Ціна собівартості приготування цієї страви значно нижче середньої ринкової ціни, тому бізнес на корн-догах має високий відсоток рентабельності.
Капітальні витрати
Капітальні витрати бізнесу на складаються з витрат на кілька одиниць обладнання для приготування. Вам знадобиться робочий стіл, спеціальний апарат для приготування корн-догів. Також необхідний блендер.
Термоконтейнер дозволить зберігати корн-доги гарячими. Якщо захочете запропонувати своїм клієнтам чашку кави або чаю (це вітається покупцями), варто придбати термопот. Якщо плануєте постійно «кочувати» з місця на місце, стане в нагоді розбірний намет для торгівлі.
Приклад цін на обладнання для корн-догів
Найменування | Характеристики | Ціна, грн |
Корн-дог апаратGood Food CM-6 | Кількість завантаження: 6 шт / циклРозмір виробів: 140 х 40 мм
Продуктивність: 35-50 шт / год Розмір: 390×340×245 мм |
4 600 |
Професійний блендер CBS-1 EWT INOX | Регулятор швидкості: 28000 об/хв,Ніж з 4 лезами
Розмір: 205х230х510 мм |
4 000 |
Стіл виробничий | Розмір: 1500х600х850 мм | 1 955 |
Термоконтейнер KITCHEN LINE 707906 Hendi | Розмір: 600x400x(H)285 мм | 780 |
Електрокип’ятильник GoodFood WB-08 | Об’єм 8 літрівРозмір: 290х280х440 мм | 1 485 |
Торговий намет | Розмір: 1,5м х 1,5м (каркас 20 мм) | 1230 |
Інвентар | Мірна склянка, сито, кастрюля | 280 |
Сума капітальних витрат – 14 330 грн.
Розрахуємо тепер, «через скільки корн-догів» наші капіталовкладення зможуть окупитися.
N=КВ/(Ц-С)=14330/(20-6)=1023 шт, де
N – кількість проданих корн-догів.
Ц – ціна продажі, грн.
С – собівартість одиниці, грн.
Якби ми продавали хоча би 20 виробів на день, термін окупності капіталовкладень складе:
T_o=1023/20=51 день
Увага! Витрати на відкриття ФОПу та зарплата працівників не враховані.
Окрім того, можна урізноманітнити асортимент за рахунок використання різних видів сосисок, а також робити десертні корн-доги з бананами чи яблуками, поливати їх шоколадом тощо.
Рекомендації
Рекомендуємо розміщувати точку продажі корн-догів в місцях перетині великих транспортних потоків, біля вокзалів, ринків, учбових закладів, в місцях культурного відпочинку. Отже, підбиваючи підсумки, зазначимо, що бізнес на корн догах є досить цікавим, вигідним, простим і доступним.
Автор: Марія Соболь
Джерело: «Ділове слово» №27