Коли пану Анатолієві настав час іти на пенсію, він задумався: що ж робитиме, маючи стільки вільного часу? Аж одного дня йому на очі потрапила стаття у газеті про господаря, який, мешкаючи в Києві, вирощував апельсини, мандарини та банани. Тоді чоловік вирішив і собі зайнятися такою цікавою справою. вирушив до столиці, а повернувся звідти з лимонами, бананами, інжиром, гранатами.
Відтоді все й почалося. Уже 10 років подружжя розводить на своєму обійсті різну екзотику. За цей час оволоділи багатьма секретами про тропічні ласощі. Про деталі екзотичної справи читайте далі.
– Передусім треба полюбити свою справу. Якщо людину не захоплює заняття, а мета – лише грошей заробити, тоді нічого не вийде. Без любові ні квіти не цвітуть, ні фрукти не родять, – усміхається пан Анатолій.
Господар радить запастися терпінням. Адже один лимон дозріває за 7–10 місяців, хоча і плодоносить цілий рік. Апельсини дозрівають за рік. Ананасу потрібно аж два роки, щоб вирости. Усі рослини потребують ще й бережного догляду. Найменш вибагливими є банани: все, що їм потрібно, – це комфортна температура. Інша справа – лимони: фрукти дуже ніжні і вразливі до різних хвороб.
Щоб виростити тропічні фрукти, слід створити їм відповідні умови. Це можливо, якщо побудувати спеціальну теплицю-термос, у якій підтримується необхідна температура. Така теплиця розташована в землі на глибині майже три метри. Прозорим у цій конструкції є лише дах – через нього і потрапляє сонячне проміння. Оселю для тропічних фруктів слід утеплити пінопластом – щоб не промерзала. Ширина теплиці має бути не більше 5 метрів, а довжиною – може бути навіть один кілометр. А розміщуватися повинна із заходу на схід, щоб упродовж усього дня у ній було сонце.
– Якщо на вулиці до 5 градусів морозу, то в теплиці можу навіть не палити, адже всередині триматиметься температура +5°С. Лимонам зимою потрібно тепла небагато – десь до чотирьох градусів, а апельсинам і мандаринам може бути і вдвічі менша. Ці фрукти навіть без світла три місяці можуть обійтися, – ділиться досвідом пан Анатолій.
Багато хто намагався виростити вдома лимони з кісточки, але мало у кого це виходило.
– Для цього фрукту потрібно зчіплювати з тим, що плодоносив, бо інакше 15 років можете чекати на врожай. Мої лимони починають цвісти в перший же рік, адже я їх розмножую з гілочки. Важливо знати, що лимону, апельсину, мандарину можна дозволяти плодоносити, коли вже сформоване дерево і на ньому є 40–50 листків. Тоді можна залишити 1–2 фрукти. А ще рослину потрібно вчасно обрізати, щоб щедріше родила, – зауважує садівник.
Фрукти сім`я Третяків вирощує і для себе, і на продаж. Заморські делікатеси, виведені вдома, охоче купують. Адже ціна ринкова, а якість – стовідсоткова. У догляді за рослинами Анатолій не використовує хімікатів, лише природні добрива: курячий послід, рибна юшка, багата на фосфор. Улітку чоловік робить закваску з лободи та кропиви.
Останнім часом поменшало у тропічному саду ананасів та бананів. Після зростання тарифів на газ та світло підтримувати потрібний для комфортного росту рослин температурний режим стало дуже дорого. Але це не надто засмутило господаря. Можливо, згодом знову вирощуватимуть ці екзотичні фрукти.
– Якщо ми вже собі щось задумали, то обов’язково знайдемо, як це втілити. Такі ми вже господарі, – усміхається Валентина.
На своєму обійсті господарі зуміли все компактно розмістити: тут і ставок із рибою, і водонапірна башта, і три гектари городу. А крім екзотичних фруктів, удома в Третяків ростуть туї, черешні, чорниці та фундук. Удвох устигають усе обробляти, увагу приділяють кожній рослині. Головне у цій справі – трудитися не покладаючи рук. Що таке лінь, сім’я, здається, й не знає.
Автор: Наталія ГОЛОДЮК