Ще із стародавніх часів Туреччина привертає увагу своїми унікальними традиціями приготування та смакування чаю. Розпочинаючи з 40-х років ХХ століття, великі чайні плантації почали активно оброблятися. Нині турецький чай відомий у всьому світі, а сам процес чаювання зачаровує своєю неповторністю. Місцеве населення використовує спеціальний турецький посуд для заварювання напою, який складається з двох ярусів – чайданлик. Як правильно заварювати чай у подвійному чайнику, розповімо далі у цій статті.
Подвійний чайник для турецького чаю: як в ньому готувати
Для приготування напою слід користуватися спеціальним посудом: подвійним турецьким чайником, купити який можна на сайті https://grida.in.ua/ua/g91412571-chajniki-emalirovannye. Зазвичай для одного заварювання використовують 2 столові ложки чайного листя.
- Наповнюємо нижню частину чайника холодною водою і ставимо його на вогонь. Рідина не повинна бути жорсткою. Рекомендується використовувати воду, яка перед цим пройшла спеціальну обробку.
- Готуємо заварку. Поки вода нагрівається в нижній ємності, ставимо на неї верхній чайник із насипаним сухим чаєм. Посуд розігрівається, і аромат чайного листя починає розкриватися в сухому стані, готуючись до наступного вживання.
- Доводимо воду до кипіння у нижній ємності, а потім переливаємо близько 600 мл окропу у верхній чайник. Потрібно уникати перекипання води, оскільки це може негативно вплинути на смакові характеристики готового напою та зменшити його корисні властивості.
- Заварювання. Розпочинається після того, як чай залили гарячою водою. Слід поставити чайданлик на плиту, додавши воду у нижню ємність. Після нового закипання посуд залишається на слабкому вогні ще 5-10 хвилин для отримання ароматної і насиченої заварки.
Особливості розливання та подачі напою
Потрібно залити заварку в спеціальний стакан до рівня «талії», а потім додати гарячу воду з нижнього чайника. Це надає чаю достатньої насиченості та привабливого відтінку.
Необхідна складова для створення ароматного напою – це, безумовно, цукор. Без нього неможливо досягти того самого східного смаку. Дозування цукру – це проста справа, оскільки в Туреччині використовується кусковий продукт з правильним розміром. В Україні приходиться додавати цукор вручну, оскільки він випускається великими кубиками. Близько 2/3 чайної ложки зазвичай є достатньою кількістю.
Правильно заварений турецький чай володіє безліччю корисних властивостей та високими смаковими якостями.
На правах реклами