Українські господині часто готують запіканки – це просте і смачне блюдо, яке сподобається всій родині. Часу на нього йде небагато, як і продуктів, а шлейф гастрономічного задоволення буде тягнутися довго.
Овочева запіканка без м’яса
- Брокколі – 150 г
- Капуста цвітна – 150 г
- Перець солодкий – 100 г (1 шт.)
- Помідор – 100 г (1 шт.)
- Цибуля ріпчаста – 100 г (1 шт.)
- Сир твердий – 80 г
- Борошно – 130 г
- Молоко – 200 мл + 2 ст. л
- Яйця – 3 шт.
- Цибуля зелена (за бажанням) – 3 шт.
- Масло рослинне – 30 мл (2 ст. л)
- Паприка мелена – 1 ч. л
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Брокколі і цвітну капусту розібрати на суцвіття і ретельно промити. Закип’ятити воду, трохи посолити, опустити в неї капусту і додати 2 ст.л молока. Варити 3-5 хвилин, потім воду злити. Ріпчасту цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Включити духовку і розігріти до 180°C.
Перець і помідор промити, нарізати смужками. Викласти на дно форми для запікання брокколі і цвітну капусту, зверху – обсмажену цибулю, перець і помідор. Посолити, посипати перцем і паприкою.
У глибокій мисці змішати яйця, борошно, 200 мл молока і 1 ст.л рослинного масла. Перемішати до однорідності, залити сумішшю овочі. Зелену цибулю дрібно порізати, посипати запіканку, в кінці додати тертий сир. Запікати при 180°C 30-35 хвилин.
Запіканка з замороженими овочами
- Овочі заморожені (суміш) – 350 г
- Сир плавлений – 100 г
- Молоко (гаряче) – 150 мл
- Масло вершкове (розм’якшене) – 20 г
- Борошно – 1 ст. л
- Сіль – 1/3 ч. л (за смаком)
- Перець чорний мелений – щіпка (за смаком)
Овочеву суміш попередньо розморозити, вершкове масло нагріти до кімнатної температури, а духовку розігріти до 190°C. Щільно викласти овочі у форму для запікання, в окремій мисці з’єднати масло і борошно. Додати молоко, сіль і чорний перець, перемішати до однорідності. Натерти плавлений сирок і теж додати в соус, знову перемішати.
Залити масою запіканку, поставити блюдо в духовку на 15 хвилин. Через деякий час, дістати запіканку і столовою ложкою злегка притиснути її зверху, щоб соус краще просочив блюдо. Потім знову поставити в духовку і запікати ще 15 хвилин при 190°C.
Овочева запіканка з кабачками
- Кабачки – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Сметана – 3 ст. л
- Гірчиця – 1 ч. л
- Сир – 150 грам
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
- Зелень (кріп, петрушка) – за смаком
- Часник – за смаком
Кабачки вимити, нарізати дрібними кубиками, викласти в миску, посолити і поперчити. Додати подрібнений часник і дрібно нарізану зелень. В окремій мисці змішати гірчицю і сметану, додати 3 ст.л тертого сиру. Перемішати, потім вбити 2 яйця і знову перемішати до однорідності.
У форму для випікання викласти кабачки, залити соусом. Зверху посипати тертим сиром і запікати 30-35 хвилин при 200°C.