Гастротуризм: Чим пригощають на Рівненщині (+РЕЦЕПТИ)

Щасливе
22.11.2017  14:50

В’ялене м’ясо в кендюсі – вичиненому свинячому шлунку називається на Рівненщині мациком. Західна Україна – це край домашніх ковбас, і тут вміють їх готувати. На Рівненщині популярні також картопляники (або зрази). У тісто з м’ятої вареної картоплі кладуть різні начинки – грибну, м’ясну, яйце з цибулею, потім обсмажують на сковороді.

РІВНЯНИ розкажуть як приготувати традиційні на Рівненщині наїдки:

Мацик

Колись господині розпочинали приготування делікатесу під час перших морозів. Щоб готовий він був весною — на Великдень та на косовицю. 
Для мацика потрібне сире м’ясо з різних частин свині, яке добре солять, заправляють перцем, додають часник, лавровий лист і напихають в свинячий шлунок, який перед цим вивертають, добре миють, перетирають сіллю.
М’ясо потрібно напихати міцно, щоб у середині не залишалося повітря, потім шлунок зашивають та кладуть під прес, аби стекла зайва рідина, потім підвішують на горищі, де зберігалось сіно, аби м’ясо натягувалось запахом висохлих трав. Там він лежить усю зиму.

Нині у місцевих мешканців поліських сіл мацики почали скуповувати для ресторанів. Кілограм делікатесу обходиться у 250—280 гривень.

Картопляні зрази з грибами

Необхідні інгредієнти:
  • 1 кг картоплі
  • 300 гр шампіньйонів ( можна й інші гриби)
  • 1 цибулина
  • 1 яйце
  • 3 ст.л. борошна
  • сіль, перець, олія для смаження.

, , , , , , , , , переглядів: 6 265


На правах реклами


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *