7 січня чимало українців відзначають Різдво.
Стіл у це велике свято має бути пишним, нерідко на ньому з’являються різні міцні напої й солодощі.
Різдвяний гусак з яблуками та чорносливом
Королем вашого столу може стати запечений гусак. Його досить легко приготувати, а розміри допоможуть вгамувати апетити великої родини.
Для приготування вам знадобиться:
- ціла випатрана тушка гусака;
- 0,5 кг яблук;
- 150 г чорносливу;
- спеції;
- часник;
- подрібнений імбир;
- олія.
Промийте тушку та перевірте її на наявність пір’я. Спеції (чебрець, чорний і червоний перці, подрібнену паприку, імбир чи будь-які ваші улюблені приправи) змішайте із трьома ложками солі. Ретельно змішайте, додайте в суміш кілька ложок олії і натріть 3-4 зубчики часнику. Ще раз перемішайте до однорідної маси.
Сумішшю натріть гусака як зовні, так і всередині, а потім помістіть в холодильник на ніч. Так м’ясо промаринується і порадує чудовим смаком.
Яблука поріжте на четвертинки і разом із чорносливом помістіть в птицю. Після цього гусака у пакеті для запікання помістіть у духовку, розігріту до 180 °С градусів, щонайменше на дві години. Потім розріжте пакет і поверніть ще на 20 хв.
Салат Різдвяний вінок
Якщо ви бажаєте приготувати не тільки смачний, а й гарний салат, цей варіант саме для вас.
200 г відвареного курячого філе наріжте невеликими шматочками. 2 варені яйця, 3 варені картоплини, 100 г твердого сиру та 2 варені моркви натріть окремо на тертці. Волоські горіхи подрібніть в блендері, а кріп – ножем.
На середину тарілки поставте склянку – так салат отримає форму вінка. Далі – викладіть шарами картоплю, філе, горіхи, сир, моркву та яйця, змащуючи кожен шар майонезом.
Прикрасіть салат кропом.
М’ясний пиріг
На Різдво також готують і м’ясний пиріг із пісочного тіста.
Збиваємо 2 жовтки, 200 г підтопленого масла, цукор і сіль. До отриманої маси додається 200 г сметани, розпушувач і борошно, поступово перемішуючи.
Загалом потрібно 300 г борошна, під час подальшого замішування руками можна додати ще 50. Готове тісто відправляємо в холодильник на півтори години.
Для начинки робимо фарш із відвареної свинячої лопатки, додаємо часник. До засмаження з цибулі на сковороді додаємо паприку, кмин та улюблені спеції. Змішуємо цибулю з фаршем, солимо, додаємо кілька ложок бульйону для соковитості.
У змащену олією форму викладаємо розкатану більшу частину тіста, всередину додаємо начинку і рівномірно розподіляємо. Страву потрібно відправити до духовки, розігрітої до 180 °С, на 40-50 хв.
Різдвяне горіхове печиво
Це печиво пахне по-різдвяному, горіхами та імбиром, а готується дуже просто.
70 г фундука дрібно подрібнюємо в блендері, половину відсипаємо. У те, що залишилося, додаємо 50 г цукру, одну чайну ложку ванільного цукру, трошки солі та кардамон і подрібнюємо ще раз. Після цього додаємо 50 г вершкового масла та одне яйце, перемішуємо.
В отриману масу поступово додаємо 100 г борошна та замішуємо тісто, залишаємо в холоді на годину.
Потім ділимо та катаємо невеликі кульки, які обвалюємо в тій горіховій крихті, яку відсипали спочатку. Викладаємо печиво у форму на папір для випікання і ставимо в нагріту до 180 °С духовку на 15-20 хв.
Запечені яблука з медом та горіхами
На Різдво можна порадувати і дітей смачненьким – у яблук вирізаємо хвостик, робимо неглибокий отвір діаметром до 2 см. В отвір кладемо кілька улюблених горішків та меду. Яблука потрібно запікати у духовці при 160-180 °С.